Vaatwastablet

Vaatwastablet of -poeder? Dit zijn de verschillen

Een vaatwasser maakt het schoonmaken van de vaat een stuk gemakkelijker. Het enige waar u echt over na hoeft te denken is de keuze in vaatwasmiddel. De schoonmaakprestaties van vaatwastabletten of vaatwaspoeder zijn vergelijkbaar. Wel zijn er andere verschillen die invloed kunnen hebben op uw vaat en de machine.

Vaatwastabletten

Om de vaat helemaal schoon te krijgen is wasmiddel, glansspoelmiddel en onthardingszout nodig. Deze middelen worden meestal gecombineerd in vaatwastabletten. Deze zijn compact en vormen een kant-en-klare oplossing. Het nadeel van deze blokjes is dat de wikkel soms niet volledig oplost, waardoor u na het wasprogramma nog vuile vaat en een halve tablet terugvindt. Of nog erger, de wikkel blijft hangen in de motor of sproeiarm wat leidt tot defecten.

Ook moet u, bij gebruik van de tabletten, goed letten op de temperatuur van het wasprogramma. Het glansspoelmiddel in de all-in-one blokjes is namelijk zo gemaakt dat het bij 65 graden oplost. Draait u een heter programma, dan is dit middel al opgelost voor de machine begint met spoelen. Daarbij kunt u, met het kant-en-klare blokje, de schoonmaakmiddelen niet doseren. Staat er minder vaat in de machine, dan gebruikt u waarschijnlijk meer wasmiddel dan nodig.

Poeder

Poeders zijn wel exact te doseren, lossen beter op en er blijven geen wikkels achter in de machine. In de meeste poeders zit tegenwoordig ook een glansmiddel en wat onthardingszout, zodat ze hetzelfde effect hebben als de tabletten. Echter, worden er ook poeders verkocht met alleen een wasmiddel. Om de vaat helemaal schoon te krijgen, dient u dan zelf glansspoelmiddel en onthardingszout toe te voegen. De hoeveelheid hiervan hangt af van de hoeveelheid vaat in de vaatwasser. Het voordeel is dat de machine de middelen op het juiste moment toevoegt en er niks verloren gaat bij een heter wasprogramma.

Voorspoelen

Veel mensen spoelen de vaat voor. Dat is niet noodzakelijk. Wanneer de vaat té schoon de machine in gaat, kunnen de enzymen uit het wasmiddel niet goed hechten aan viezigheden. Hierdoor blijven de enzymen ‘’rond zwemmen’’ en komen de vieze borden minder goed in contact met de middel uit de vaatwastablet. De vaat kan, door het voorspoelen, zelfs viezer uit de vaatwasser komen dan wanneer u dat niet doet. Verwijder wel grote stukken etensresten van de vaat voor u het in de machine zet, zo voorkomt u verstopping in de afvoer en gaat de machine langer mee.

vaatwasser
Lees ook: Reinigt de vaatwasser niet optimaal? Met deze tips wordt de vaat wel weer schoon

De vaat inruimen

Hoe goed het vaatwasmiddel zijn werk kan doen, heeft ook te maken met de manier van inruimen. Staan de borden te dicht op elkaar, dan kan het schoonmaakmiddel niet goed tussen de borden komen, waardoor deze vies blijven. De machine heeft meestal een bepaalde indeling om de vaat zo effectief mogelijk neer te zetten. Kijk in de handleiding van uw vaatwasser om er achter te komen hoe u deze het beste inruimt.

Wat is goedkoper?

Volgens de Consumentenbond presteren de goedkope vaatwasmiddelen net zo goed als de dure. Door te kiezen voor de goedkopere merken, kunt al gauw 40 cent per wasbeurt besparen. Over het algemeen is poeder per wasbeurt goedkoper dan een vaatwastablet. U kunt ook kiezen voor een ecologisch middel. Deze zijn wat duurder, maar beter voor het milieu. Wel hebben deze middelen iets meer moeite met het goed reinigen van de vaat. U kunt in dit geval het beste een poeder kiezen die geen fosfaat bevat.

glazen
Lees ook: Doffe waas en (kalk)aanslag op glazen verwijderen

(Bron: Radar, Consumentenbond, Consumer Reports, Plusonline, Bosch)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Vic46 says:

  Ik gebruik altijd de poeder, dat betekenen dat ik kan minder of meer, ligt aan hoe schoon of vieze alle borden zijn. Plus ik kan ook aan een lager temperatuur die was doen. Alleen daar is weinig keus in poeder.

  GerdaH says:

  Ik gebruik altijd een vloeibaar middel voor mijn vaatwasmachine

  Irma van der Pol says:

  Ik gebruik 1/2 vaatwasser tablet deze zijn zonder plastics
  Zit plastic er wel omheen dan haal ik altijd het plastic eraf
  Wij zijn met zijn Tweetjes dus vaatwasser gaat maar gemiddeld eens in de 3 dagen aan.
  Daardoor Vegen of spoelen we kort het meest vuil eraf. Pannen doe ik nooit in de vaatwasser

  Eline1950 says:

  Ik heb een trio-apparaat: boven het kooktoestel, in het midden de oven en onderin een kleine vaatwasser (groot genoeg voor max. 2 personen) De ene dag spoel ik de pannen heet om onder de kraan, gebruik deze de volgende dag nog een keer en dan gaan ze in de vaatwasser met borden, glazen, kopjes en bestek van 2 dagen. Ik doe altijd een halve tablet en daarmee krijg ik die vaat helder schoon.