Bloembollen die bovenop de aarde liggen, klaar om geplant te worden.

Tip 32: Plant bloembollen voor bijen en vlinders

Er komen steeds meer bloemrijke bermen, tuinen en openbaar groen en dat is een goede ontwikkeling. Helaas gaat het ook wel eens mis. Zo bloeide op 27 augustus 2023 de berm langs de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef geweldig, met vooral wilde planten.

Bloembollen als voedsel voor bijen en vlinders

Op onverklaarbare wijze werd opeens alles afgemaaid. Waarom vraag ik me af, een blunder van de gemeente Wijdemeren? Bloembollen zijn ook nodig om als voedsel te dienen voor bijen en vlinders. Niet alle bloembollen zijn daarvoor geschikt.

Goed voor de biodiversiteit

Krokussen planten helpt de biodiversiteit, zowel de botanische als de grootbloemige. Vooral Crocus tommassinianus die ook nog prima verwildert. Het bekende sneeuwklokje moeten we vooral veel planten; altijd weer een blikvanger in het vroege voorjaar.

Bloembollen zijn mooi en nuttig

Ook de sierui wordt altijd druk bezocht door insecten en dan denk ik aan Allium ursinum (daslook), een prachtig bolgewas. Verder noem ik nog Scilla siberica ‘Muscaria armeniacum’, Hyacinthoides non-scripta, botanische tulpen, vogelmelk en zomerklokje. Bloembollen planten voor de bijen en vlinders: vooral doen, mooi én nuttig!

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie