Grootmoedersoorbel

Tip 33: weleens van Grootmoedersoorbel gehoord?

We kennen vooral heesters die in het voorjaar bloeien, najaarsbloeiende heesters zijn er niet zo veel. Een onbekende heester is Leycesteria formosa, die gezien zijn aparte bloemvorm de naam Grootmoedersoorbel heeft gekregen.

De Grootmoedersoorbel omvat zo’n 6 bladverliezende of half groenblijvende heesters. Hij komt van oorsprong uit het Himalayagebergte en China en wordt ongeveer 1.20 meter hoog. De bladeren zijn ongeveer 10 centimeter lang en hebben een spitse punt met een fijn gezaagde rand. De bloemen zijn buis- of trompetvormig in de kleur paars en wit en hangen enigszins. Deze bloemen verschijnen gedurende een lange periode en de bessen worden snel rijp. Het kan dus voorkomen dat de heester bloeit en tegelijkertijd vruchten draagt; paarszwarte bessen in een paars omhulsel.

Grootmoedersoorbel in voorjaar snoeien

Deze bladverliezende heester groeit in elke goed doorlatende grond en kan in de zon staan, maar ook in halfschaduw. Bij vorst in de winter kan de Grootmoedersoorbel een stuk invriezen, maar hij loopt altijd weer uit in het voorjaar; daarom in het voorjaar flink terugsnoeien.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 39 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie