Tip 5: nu druiven snoeien

Druiven moeten in de winter gesnoeid worden, maar ook in juni moet u ze snoeien. Als de trosjes druiven duidelijk aanwezig zijn op de vruchtdragende takken, moet u van de laatste tros nog twee bladeren laten zitten en daarna de tak afknippen. Ook de overige lange scheuten inkorten. Daardoor gaat er meer voedsel naar de druiven. Als er echt veel trossen aanwezig zijn, kan u overwegen enkele weg te knippen. Wilt u echt grote druiven, dan moet u krenten: bij elke tros de kleine en slechte druifjes verwijderen. Ik heb dit voorjaar alweer veel vragen gehad over bobbeltjes op het druivenblad. Dit is een aantasting door de druivenviltmijt, dit zijn kleine grijswitte mijten. Ze zuigen aan de onderkant van het blad, waardoor de bobbels aan de bovenzijde ontstaan. Aan de onderzijde ontstaat een grijze viltlaag, waar de mijten in leven. Mijn advies is de ergste aangetaste bladeren te verwijderen. Daarna de onderzijde van het blad spuiten met een biologisch middel; maak de onderkant goed nat. De aantasting is niet echt schadelijk en de druif groeit er wel doorheen. Bij veel tuincentra zegt men dat dit door een schimmel wordt veroorzaakt en de schimmeldodende middeltjes (bijna altijd giftig) vliegen dan over de toonbank. Helaas is dit een verkeerd advies.

Geef wat extra mest en water, maar geef druiven altijd water via de grond. Nooit de bladeren nat spuiten, hierdoor verspreiden schimmels zich.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 24 2016 en nr. 23 2019.

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Embvr says:

  Ik heb veel last van die bladschimmel. Al jaren. Van alles geprobeerd, tot alle aangetaste bladeren, en dat zijn er erg veel, verwijderen. Ieder jaar komen ze weer terug. Op alle drie de druivenranken.
  U zegt biologisch middel gebruiken, maar welk middel.?

   MAX Vandaag says:

   Beste Embvr, bedankt voor uw bericht. Als website van een publieke omroep mogen wij helaas geen merknamen noemen, maar als u er bij bijvoorbeeld uw tuincentrum naar vraagt, kunnen zij u er vast verder mee helpen.