druiven

Tip 22: druiven snoeien, deel II

Door de mooie zomers van de laatste jaren neemt het aantal druivenstruiken in de particuliere tuinen toe. Het is ook heerlijk om onbespoten druiven uit eigen tuin te eten of er wijn van te maken. Het zijn snelgroeiende planten, die weinig last van ziekten hebben. Begin juni moet de zomersnoei gedaan worden, om ervoor te zorgen dat de kleine druifjes dan voldoende voedsel krijgen en niet alle energie in de lengtegroei gaat zitten.

Als de trosjes goed zichtbaar zijn, laten we 2 of 3 bladeren zitten en de rest snoeien we weg. Ook niet-dragende scheuten kunnen we inkorten. In de zomer verschijnen er soms bobbeltjes op het blad. De veroorzaker is de druivenviltmijt. Deze kleine beestjes zuigen aan de onderkant van het blad, waardoor aan de bovenkant de bobbeltjes ontstaan. Ik pluk dan de ergst aangetaste bladeren weg en de rest spuit ik met een biologisch insectendodend middel. Het blad van een druif moet u bij het watergeven nooit nat maken, hierdoor kunnen schimmels zich verspreiden. Ook op tijd een beetje mest geven en in de winter een beetje kalk.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 23 2020

Geef een reactie