lavendel

Tip 31: snoei de lavendel elk jaar goed kort

Lavendel is een groenblijvende, heerlijk geurende heester. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Een aantal soorten worden voor de parfumindustrie gekweekt, denk maar aan de grote lavendelvelden in Zuid-Frankrijk.

Op de bloembodem bevinden zich de olieklieren, die de lavendelolie produceren. Lavendel is een plant die de droogte goed kan doorstaan. De ‘Lavandula officinalis’ wordt in de keuken gebruikt voor allerlei gerechten. De blaadjes worden gebruikt bij visgerechten. Ook werd deze plant al vroeger gebruikt tegen hartkloppingen. De planten houden van zon en voedselrijke, goed doorlatende grond. Men kan ze ook prima in potten op het terras zetten.

lavendel snoeien
Lees ook: Verzorging lavendel en snoeien: wanneer en hoe moet dat gebeuren?

Lavendel 2 keer snoeien per jaar

Lavendel wordt ook gebruikt als lage heg. Het snoeien moet hoofdzakelijk in het voorjaar gebeuren en het is zaak ze elk jaar goed kort te snoeien, maar wel zo dat er altijd wat blaadjes zichtbaar aanwezig blijven. Ook na de bloei kan er licht gesnoeid worden. Eén van de mooiste en sterkste is ‘Lavandula angustifolia Hidcote’ met een paarsblauwe kleur. L’avandula stoechas’ (kuiflavendel) heeft een aparte bloeiwijze. Boven de bloeiaren zit hier een kuif van langwerpige, violette schutbladeren. Helaas is deze cultivar erg vorstgevoelig; zonder bescherming komt hij de winter niet door.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 25 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord