Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleia) snoeien in maart, zo moet dat gebeuren

De vlinderstruik kan in enkele jaren tijd behoorlijk hoog worden. Aangezien zijn bloemen op het nieuwe groen (eenjarig hout) ontstaan, komen die dan steeds hoger in de struik te zitten. Het is daarom goed om hem jaarlijks in maart een flinke snoeibeurt te geven, om hem te verjongen. Na deze rigoureuze snoei zult u zien dat hij in 1 groeiseizoen alweer aangroeit. We vertellen hoe u te werk moet gaan.

Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik dankt zijn naam aan de aantrekkingskracht die hij heeft op vlinders. Zij zijn dol op de nectar die hij bevat. Door een goede snoei zal de Buddleia nog rijker bloeien. Hiervoor snoeit u de struik in maart tijdens een vorstvrije dag en bij het uitblijven van stevige nachtvorsten sterk terug. Zorg dat er enkele blaadjes op de takken aanwezig blijven. Meestal betekent dat, dat u hem tot zo’n 30 centimeter boven de grond terug kunt snoeien. Liefst boven een jonge scheut of knop die op uitlopen staat. Zorg er hierbij voor dat er enkele sterke hoofdtakken met wat groen overblijven. Wilt u dat de plant hoger groeit dan 3 meter, houd dan een snoeihoogte van 60 centimeter aan.

vlinderstruik snoeien

De bovenste takken kunt u met een snoeischaar of takkenschaar verwijderen. De onderste, dikke takken kunt u met een takkenschaar of snoeizaag verwijderen. Maak schuine snoeiwonden, zodat het regenwater er niet in blijft staan. Na deze drastische snoei zal de struik nieuwe grondscheuten vormen en vol en compact blijven. Door uiteindelijk tijdens de bloei steeds de uitgebloeide bloemen weg te knippen, stimuleert u een nog rijkere bloei en oogt de plant tevens mooier.

Snoeien maart
Lees ook: Snoeien in maart: deze tuinplanten moeten nu gesnoeid worden

Om het jaar snoeien

Eventueel kunt u de vlinderstruik ook om het jaar snoeien. In de jaren dat hij niet gesnoeid wordt, komt hij dan eerder tot bloei. Doe het niet nog minder vaak, want dan zal hij steeds hoger en minder rijk bloeien.

Vlinderstruik

Een mooie, volle vlinderstruik

Gespreid snoeien

Heeft u meerdere vlinderstruiken in de tuin, dan kunt u ervoor kiezen een deel daarvan pas in mei te snoeien. Hierdoor komen de struiken wat later in het jaar tot bloei, zodat weer andere vlindersoorten van de bloemen kunnen profiteren.

rozen snoeien
Lees ook: Rozen snoeien in maart, zo snoeit u de verschillende soorten

Dwergvlinderstruik snoeien

Heeft u een dwergvlinderstruik, snoei die dan in maart terug tot zo’n 10 á 15 centimeter van de grond. Afhankelijk van de hoogte waarop er nog blad zit.

Deze vlinderstruiken niet in maart snoeien

Niet alle vlinderstruiken hebben baat bij een maartse snoeibeurt. Buddleja alternifolia en Buddleja globosa bloeien op takken van het voorgaande jaar (tweejarig hout). Snoeit u die in maart weg, dan zullen ze niet tot bloei komen. Deze Buddleja-soorten moet u pas tijdens de zomer snoeien en dan alleen licht, door enkele van de oudste takken weg te knippen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns groentips, Gardeners World, Tuinseizoen, VT Wonen, Directplant, Tuinadvies. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord