sierkers

Tip 30: bloeiende sierkers (Prunus) geeft de tuin kleur

De sierkers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’) komt van oorsprong uit Japan en wordt meestal als boom aangeboden. Zijn spitse bladeren zijn donkergroen en verkleuren voor het vallen naar allerlei tinten geel. Hij groeit goed in ons klimaat, maar leeft niet altijd lang.

Witte bloemen uit roze knoppen

Deze sierkers kan ruim 4 meter hoog worden en aan het einde van de herfst krijgt hij witte bloemen uit roze knoppen en deze blijven tot het voorjaar zichtbaar. Als er een flinke vorstperiode is, stopt de boom tijdelijk met bloeien.

Lichtroze bloemen

Wie liever lichtroze bloemen wil, moet de sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ kopen. Er is ook een Pendula-vorm te koop, die groeit als een treurwilg, maar als hij bloeit is dit bijzonder mooi. Deze boom is meestal geënt. Deze naaktbloeiers geuren enigszins en zijn in de zomer weinig opvallende bomen.

Dubbele roze bloemen

Het geslacht Prunus bestaat uit ruim 400 soorten, waar ook de pruimenboom toe behoort. Ook een hele mooie is Prunus cerasifera, die ook wel kerspruim wordt genoemd en iets bronskleurig blad heeft met witte bloemen. Deze bloeit in het voorjaar. Wie van dubbele roze bloemen houdt, moet een sierkers uit de Sato-zakura groep kopen, deze bloeit meestal massaal in de maand mei.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 6 2024)

Geef een reactie