kalk

Tip 31: kalk maakt planten weerbaarder

De zuurgraad (pH) van de grond is erg belangrijk en voor optimale plantengroei ligt die tussen 5,5 en 7. Elk jaar daalt de pH met 0.3, dus wordt de bodem steeds iets zuurder. Ook door het opnemen van voedingsstoffen daalt de zuurgraad. Door uitspoeling gebeurt dit ook en we hebben een erg natte periode achter de rug. Maar ook door zure regen wordt de grond zuurder. Daarom is het noodzakelijk jaarlijks in het voorjaar kalk te strooien. Kalk is niet echt duur, maar wel belangrijk voor de planten.

Planten steviger door kalk

Kalk verbetert de vochtopname van de plant, waardoor hij minder gevoelig is voor droogte en vorst. De planten worden door kalk steviger, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Kalk bevordert de geur en houdbaarheid. Kalk strooien we meestal in het voorjaar, maar bij bepaalde kalksoorten kan dit ook nog tijdens het groeiseizoen gedaan worden. Omdat we in de winter vaak veel regen krijgen, is het beter geen kalk in het najaar te strooien in verband met uitspoelen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 8 2024)

Geef een reactie