luis

Tip 26: een enkele luis doet geen kwaad

In elke tuin komen luizen voor; in het water, op pruimenbomen, rozen, kamperfoelie… Bij kleine hoeveelheden is dit te accepteren – een enkele luis doet geen kwaad. Bestrijd ze alleen bij een flinke hoeveelheid.

In grootmoeders tijd gebruikte men een mengsel van zeepsop en spiritus, dat werkt nog steeds. In een liter water doet u 10 gram zachte zeep en 15 cc spiritus. Dit goed mengen en op de plant spuiten. Geen gewone luis is hiertegen bestand. Spuitbussen zijn er ook, maar koop altijd biologische. Er zijn ook concentraten te koop om zelf te mengen (dit is veel goedkoper).

Voor wol- en schildluis moet u een middel tegen hardnekkige insecten gebruiken. Op bessenstruiken zie je vaak bruine bobbels, dit wordt veroorzaakt door de bloedblaarluis. Op het moment dat de bladeren uitlopen spuiten en dit enige keren herhalen tot aan de bloei. Veel luizen op planten kunt u ook met de waterslang wegkrijgen, vooral bij rozen werkt dit goed.

Op beuken en hortensia’s zie je vaak een witte pluizige stof, hierin zitten de wolluizen. Met een biologisch middel tegen hardnekkige insecten krijgt u deze luizen dood; dit middel werkt ook tegen schildluis. Controleer dus vaak uw planten op ongedierte.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 31 2021

Geef een reactie