siergrassen

Siergrassen opfrissen en snoeien in het voorjaar

De hele winter heeft u kunnen genieten van het prachtige silhouet van siergrassen in uw tuin. In het voorjaar hebben veel soorten een opfrissing of rigoureuze snoeibeurt nodig. Dan zijn ze tijdelijk iets minder fraai, maar het zorgt ervoor dat ze weer vitaal het nieuwe groeiseizoen in gaan. Zo gaat u daarbij te werk.

Wanneer siergrassen snoeien?

Aan het einde van de winter, met de start van de meteorologische lente kunnen siergrassen gesnoeid worden. Afhankelijk van de temperatuur zo vanaf het begin van maart, tot april. Wacht u te lang, dan verschijnt er al fris groen en wordt de snoeiklus lastiger. Draag bij voorkeur handschoenen tijdens het snoeien, want sommige grassoorten hebben flink scherpe randen.

Siergrassen opfrissen

Sommige siergrassen moeten niet drastisch teruggesnoeid worden, maar kunnen af met een opfrisbeurt. Hiervoor verwijdert u de onderste, lelijk geworden bladeren uit de plant. Dat geldt onder andere voor wintergroen siergras als Zegge: Carex en schapengras: Festuca. Ook bij Slangenbaard: Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ kunt u lelijk geworden blad verwijderen, waarna hij weer mooi uitloopt.

siergrassen
Lees ook: 11 siergrassen voor in de tuin

Siergrassen snoeien

Veel soorten moeten juist wel behoorlijk kort terug geknipt worden. Tot zo dicht mogelijk boven de pol. Kleinere exemplaren kunt u met een snoeischaar knippen. Zoals bijvoorbeeld Japans bloedgras: Imperata cylindrica ‘Red Baron’, Lampenpoetsergras: Pennisetum, Pijpenstrootje: Molinia caerulea, Vedergras: Stipa tenuissima en Vingergras: Panicum. Grotere exemplaren kunnen met een heggenschaar teruggesnoeid worden. Zoals bijvoorbeeld reuzenvedergras: Stipa gigantea en Pampasgras: Cortaderia selloana. Chinees riet of prachtriet: Miscanthus laat deels zelf zijn oude grashalmen los. Verwijder dit voorzichtig, zonder de nieuwe groei te beschadigen.

siergrassen snoeien

Siergrassen scheuren / vernieuwen

Het middelste, oudste gedeelte van siergrassen wordt na verloop van tijd soms minder mooi. Dan is het bij veel soorten mogelijk ze te scheuren. Dit zorgt voor verjonging en levert u meerdere nieuwe, sterke siergrassen op. Graaf het siergras daarvoor ruim, met zoveel mogelijk intacte wortels op en deel hem in meerdere stukken. Waarbij u het middelste gedeelte wegdoet. Als u de kluit wat uitschudt, kunt u dit scheuren bij sommige grassen met de hand doen. Voor andere soorten moet u een schep of mes gebruiken. Ook werkt het vaak goed om met 2 tuinvorken met de ruggen tegen elkaar de kluit op te delen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Buitenleven, De Tuinen van Appeltern, Tuinplant.nl, Tuinseizoen, Groei & Bloei, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    rens51 says:

    Bermmaaier gebruiken? Met snoeischaar valt best tegen.