druiven snoeien

Tip 24: na de kerst de druiven snoeien!

Het aanplanten van druiven neemt in Nederland nog steeds toe, dit mede door de mooie zomers. Het is een heerlijke vrucht om zo van de struik te eten, maar ook druivensap is prima om te drinken. De echte liefhebbers kunnen eigen wijn maken.

Als het niet vriest, is het mogelijk in de winter nog druiven te poten. Maak een flink plantgat van 60x60x60 cm of iets groter en zorg dat daar goede tuinaarde in komt, eventueel gemengd met compost en een klein beetje kalk. Plant de struik niet dieper dan de entplek. Een druif moet beslist zonnig staan, anders blijven de druiven zuur.

Druiven snoeien

Tussen kerst en begin januari adviseer ik om de druif te snoeien. Als dit later gebeurt is er kans dat de druivenstruik gaat bloeden en daardoor verzwakt. Bij druiven moeten eerst de lengtetakken gevormd worden, dit gaat het beste als hij bij een pergola staat. Op die lengtetakken ontstaan dan in het voorjaar allemaal jonge scheuten, waar dan uiteindelijk de nieuwe druiventrossen ontstaan. Deze scheuten moeten rond de kerst teruggesnoeid worden tot 2 à 3 ogen. Werk met een scherpe en schone snoeischaar om besmetting van schimmels te voorkomen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 en 52 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie