kerstboom

Staat de kerstboom? Laat uw kat of hond niet van het water drinken.

Als u een echte kerstboom heeft zonder kluit of pot, dan moet u deze in een standaard zetten. Vaak kunt u een deel van die standaard vullen met water. Als u een hond of kat heeft, is het verstandig om uw huisdier niet van dit water te laten drinken. Wij leggen uit waarom. 

Water van de boom

Gemiddeld verdampt een kerstboom zo’n 1 tot 1,5 liter vocht per dag. Als u de boom geen water geeft, droogt  deze sneller uit en verliest deze dus ook sneller de naalden. Naarmate de boom een tijdje in het water staat, komen er allerlei stoffen in terecht die afkomstig zijn van de boom. Denk bijvoorbeeld aan stukjes hars, maar er kunnen ook kleine beestjes in het water terecht komen. Bovendien zullen er op den duur ook allerlei bacteriën in ontstaan, omdat het water stilstaat en niet afgedekt of gekoeld wordt.

Giftige stoffen

Als dieren van het water van de kerstboom drinken, kunnen zij behoorlijk ziek worden. Dat schrijft onder andere de Nederlandse beroepsorganisatie voor dierenartsen op de eigen website.
Volgens de organisatie kunnen de stoffen uit het water voor maag- en darmproblemen zorgen bij uw hond of kat. Denk aan diarree of braken. Ook kan het zenuwstelsel aangetast worden. Dit wilt u natuurlijk voorkomen, dus zorg ervoor dat uw dier niet drinkt uit het waterreservoir van de kerstboom.

Andere kerstgevaren

Een ander kerstgevaar voor huisdieren zijn de naalden van de boom. Soms zijn de naalden zo scherp, dat ze gaatjes kunnen maken in de slokdarm van uw huisdier. Zet de etensbakjes van uw dier daarom niet onder of dicht in de buurt van de boom. Zorg er ook voor dat u onderin de boom geen ornamenten hangt die breekbaar zijn. Als deze onverhoopt op de grond vallen, voorkomt u dat uw huisdier (of uzelf) in de scherven gaat staan. Heeft u een kat? Vermijd dan het gebruik van engelenhaar, linten en plastic slingers. Volgens de beroepsorganisatie van Dierenartsen hebben deze dieren instinctief de neiging om erop te kauwen, en dat kan erg schadelijk zijn. Ook chocoladekransjes zijn een slechte keuze, want chocolade is erg giftig voor katten en andere dieren.

Daarnaast is het ook niet verstandig om pakjes onder de boom te leggen, want dat maakt dieren nieuwsgierig en nodigt hen uit om dichtbij de boom te komen. Meer over deze, en andere decembergevaren, leest u in onderstaand artikel.

decembergevaren
Lees ook: De kerstboom en meer decembergevaren voor huisdieren

(Bron: Dierenbescherming, Libelle, archief, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde)

Geef een reactie