lamp schoonmaken

Aan de schoonmaak? Vergeet uw lampen niet

Ook lampen kunnen eens in de zoveel tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Toch worden lampen vaak vergeten, omdat we meestal niet doorhebben dat ze vuil worden. Maar hoe kunt u een lamp het best schoonmaken?

Verschillende soorten lampen

Er bestaan verschillende soorten lampen, die ook allemaal op een verschillende manier moeten worden schoongemaakt. Zo kunt u de buitenkant van glazen lampenkappen het best afstoffen met een microvezeldoekje en allesreiniger. Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel, want dan kunnen er na het opdrogen lelijke vlekken ontstaan. Is de binnenkant van uw glazen lamp ook vies? Dan kunt u deze voorzichtig losmaken en de kap vervolgens schoonmaken met lauw water en afwasmiddel. Droog de kap vervolgens goed af met een keukenhanddoek en hang hem weer terug.

Lampenkappen van stof

Lampenkappen gemaakt van stof kunt u beter schoonmaken met een plumeau, maar ook een kledingborstel kan goed werken. Hiermee haalt u gemakkelijke alle stof en pluisjes van de kap af. Zit er echt veel stof op de lampenkap? Dan kunt u ook de stofzuiger met een speciaal opzetstukje gebruiken om de lampenkap volledig stofvrij te maken. Doe dit echter wel voorzichtig, want veel lampenkappen zijn vrij fragiel.

RVS lampen

Dan bestaan er ook nog lampen gemaakt van RVS. Ook deze lampen zijn over het algemeen prima schoon te krijgen met behulp van een microvezeldoekje en allesreiniger. Zorg er ook bij deze lampen voor dat u ze na het schoonmaken goed afdroogt om strepen en vlekken te voorkomen.

Niet vergeten

Nu we weten hoe lampen en lampenkappen het best schoongemaakt kunnen worden is het enkel nog een kwestie van niet vergeten. Dit doet u door bijvoorbeeld wat vaker naar het plafond te kijken, dat is toch de plek waar de meeste lampen hangen maar waar over het algemeen niet zo vaak wordt schoongemaakt. Het is dan ook slim om de draden en/of touwen waaraan de lamp hangt direct even mee te nemen in de schoonmaakbeurt, deze vangen namelijk ook veel stof en spinnenwebben. Als laatste is het handig om te weten dat lampen in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken sneller vies worden door de stoom die ontstaat. Vergeet dus ook deze lampen niet.

(Bron: Margriet.nl, Slimhuishouden.nl, Straluma.nl)

Geef een reactie