schoonmaakmiddelen

Zelf schoonmaakmiddelen maken? Dat kan en zo doet u dat

Waar maakt u mee schoon in huis? Schoonmaakmiddelen uit de supermarkt beloven vaak een prachtig schoon resultaat, maar veel soorten laten ook chemische sporen achter. Dat kan funest zijn voor uw handen, maar is bijvoorbeeld ook slecht voor het milieu. Gelukkig kunt u veel schoonmaakmiddelen gewoon zelf maken, met natuurlijke ingrediënten. Wij leggen u uit hoe u dat doet.

Met een paar natuurlijke ingrediënten, kunt u alle basisproducten die u nodig heeft om uw huis schoon te houden maken.

Allesreiniger

Allesreiniger maakt u bijvoorbeeld met Marseille zeep, Sunlight zeep of een andere huishoudzeep. Rasp 20 gram van de zeep en voeg dat toe aan 1,25 liter kokend water. Giet dit mengsel vervolgens in een fles of bak waarvan uit u het gemakkelijk kunt gebruiken en laat het een paar uur afkoelen om de zeep in te laten dikken. Daarna is uw zelfgemaakte allesreiniger klaar voor gebruik!

Anti-kalk middel

Anti-kalk middel maakt u gemakkelijk zelf met azijn en citroensap. Mix een gelijke hoeveelheid azijn en citroensap met elkaar en voeg hier een paar druppels etherische citroenolie aan toe.
Wilt u natuurstenen oppervlakken ontkalken met dit zelfgemaakte middel? Vervang het citroensap dan voor water. Citroensap kan namelijk gaan uitbijten op natuursteen en dat is natuurlijk zonde.

Glasreiniger

De meeste glasreinigers die u in de supermarkt kunt kopen laten een waslaagje achter op uw ramen en spiegels. Dit laagje zorgt ervoor dat er geen strepen ontstaan op het glas. Dit laagje zorgt er echter voor dat wanneer u een schoonmaakmiddel dat niet zo’n laagje achterlaat gebruikt, het resultaat niet streeploos wordt. Om toch een streeploos resultaat te krijgen moet u eerst het waslaagje verwijderen.
Dit doet u door 125 milliliter pure alcohol (van de drogist), 125 milliliter water, een theelepel vloeibare zeep en 5 druppels etherische olie met elkaar te mengen. Stop het mengsel vervolgens in een spuitflacon en schud goed. Hiermee kunt u uw ruiten vrij maken van het waslaagje.

Vervolgens kunt u uw ramen echt schoonmaken door een theelepel vloeibare zeep op te lossen in 250 milliliter gekookt water. Voeg hier 250 milliliter azijn en eventueel een paar druppels etherische olie aan toe. Nu heeft u uw eigen glasreiniger zonder onnodige ingrediënten.

Wasmiddel

Ook wasmiddel kunt u zelf maken. Voor 1 liter raspt u 20 gram Marseille zeep (of een andere soort huishoudzeep) die u vervolgens door 750 milliliter kokend water heen roert tot de zeep volledig is opgenomen in het water. Houdt u van een geurtje aan uw was? Dan kunt u een paar druppels geurende olie, zoals lavendelolie toevoegen. Laat het mengsel vervolgens afkoelen en giet het in een goed afsluitbare fles.
Wilt u wit wasmiddel maken? Voeg dan 30 gram baking soda of een schep oxi-poeder voor witte was toe.

Ontvettingsspray

Om zelf ontvettingsmiddel te maken mengt u 2 eetlepels baking soda met een kleine hoeveelheid opgeloste zeep, 20 druppels etherische citroenolie en heet water. Meng tot alle ingrediënten in het water zijn opgelost. Giet dit mengsel vervolgens in een spuitfles, bijvoorbeeld een lege plantenspuit.

Schuurmiddel

Als laatste is ook schuurmiddel een onmisbaar schoonmaakmiddel. Dit kunt u gemakkelijk zelf maken door 100 gram baking soda te mengen met enkele druppels etherische olie en een paar druppels vloeibare zeep. Na goed mengen ontstaat er een papje dat u het best kunt bewaren in een afgesloten potje. Wilt u het schuurmiddel langer houdbaar maken? Dan kunt u een paar druppels glycerine toevoegen.

(Bron: Hetkanwel.nl, Nu.nl, Leukegeit.nl)

Geef een antwoord