rozen

Rozen planten in het najaar: zo geeft u ze de beste start

Voor rozen geldt net als voor veel andere planten het najaar als de beste planttijd. We leggen uit waarom en hoe u het beste te werk kunt gaan bij het aanplanten van de populaire bloeiers.

Gunstige omstandigheden

De omstandigheden zijn in het najaar gunstiger dan in het voorjaar of de zomer. Dat komt doordat er vaak meer vocht beschikbaar is, terwijl de bodem meestal nog warm is. Zo kunnen de wortels goed aanslaan. Een ander voordeel van deze klus in het najaar doen, is dat nu goed te zien is waar er plek is en waar juist niet. Ook erna, wanneer rozen in rust zijn, kunnen ze prima aangeplant worden. De beste periode loopt van november tot eind februari, begin maart. Worden rozen in maart geplant, dan bestaat het risico dat ze uitlopen zonder dat ze een degelijk wortelstelsel hebben kunnen ontwikkelen. Bij warme en droge omstandigheden krijgt de plant dan sneller moeilijkheden.

rozen snoeien
Lees ook: Rozen snoeien in maart, zo snoeit u de verschillende soorten

Rozen met kale wortels goedkope en duurzame optie

In het najaar zijn er volop rozen met kale wortels beschikbaar. Ze kunnen alleen in deze tijd geplant worden en zijn een financieel gunstige optie. De aanschaf van rozen met kale wortels is namelijk een stuk goedkoper dan in pot gekweekte rozen. In pot gekweekte rozen kunnen overigens, mits het niet vriest, het gehele jaar door geplant worden. Een extra voordeel van rozen met kale wortels is dat er zo veel plastic potten worden bespaard en het transport is lichter vanwege het ontbreken van de potten en de aarde.

rozen

De beste plek

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig en voldoende luchtcirculatie. Dat laatste, zodat ze goed kunnen opdrogen na een regenbui. Plant ze daarom dus nooit onder bomen of in de schaduw. Anders worden ze bevattelijk voor schimmelziekten. Rozen groeien op veel soorten grond, maar vinden rulle klei extra prettig. Zure grond zijn ze daarentegen geen fan van. In zandgrond kunnen ze wel groeien, maar voeg dan verteerde stalmest of compost toe. Plant rozen verder niet op plekken waar in de 3 jaren ervoor andere rozen of aardappels gestaan hebben. Anders is er meer risico dat ze last krijgen van schimmels of aaltjes.

grondsoort
Lees ook: Zo kunt u de grondsoort in uw tuin herkennen en verbeteren

Rozen planten

Maak de wortels bij het planten van de rozen goed nat, door ze in een emmer water onder te dompelen. Rozen met kale wortels moeten sowieso zo snel mogelijk na aankoop geplant worden. Kan dat niet meteen, maak de verpakking dan goed nat of zet ze tijdelijk in een kuil en bedek ze met vochtige aarde. Maak een ruim plantgat en zorg dat de wortels recht naar beneden in het gat komen. Vul het plantgat met voedzame aarde. Zoals potgrond, rozenaarde of goed verteerde compost. Schud de plant lichtjes heen en weer, zodat de aarde goed tussen de wortels komt en druk de grond vervolgens goed aan. De oculatieplaats moet hierbij net onder de grondoppervlakte komen. Wanneer u er de ruimte voor heeft, dan kunt u overwegen om één van de volgende planten in de buurt van de rozen te zetten: lavendel, tijm, salie, rozemarijn of munt. Deze aromatische planten zorgen ervoor dat luizen de roos beter met rust laten.

Water geven

Geef als het niet voldoende regent af en toe extra water. Doe dit altijd via de grond, zodat het blad niet nat wordt. Zo wordt het verspreiden van schimmels voorkomen. Let er ook in het erop volgende voorjaar op dat de nieuw geplante rozen voldoende water tot hun beschikking hebben en geef dan ook een beetje organische mest. Zorg ervoor dat de rozen ook weer niet te nat komen te staan, want ze hebben een hekel aan natte voeten. Op zware grond is het daarom soms beter ze op een klein heuveltje te planten en zeker niet in een kuiltje.

rozen

Niet snoeien of mesten

Het is niet wenselijk om rozen na het aanplanten te snoeien, laat dit dus achterwege. Ook mesten is niet meteen nodig. Er zit voorlopig voldoende voeding in de grond, als u voedzame aarde heeft toegevoegd.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns groentips, Tuinseizoen, Buitenleven, MijnTuin.org, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie