Polyscias

Polyscias

De Polyscias, die ook wel onder de naam Aralia aangeboden wordt, is wat minder bekend in onze Nederlandse huiskamers, maar zeker de moeite waard. Net zoals bijvoorbeeld de Pachira en de Yucca heeft hij het uiterlijk van een kleine boom. Wat prettig is, is dat zijn omtrek bescheiden blijft zodat hij niet zo gek veel ruimte inneemt. Hij is te koop met groen en met bont blad.

Standplaats

De Polyscias heeft een plek met niet teveel (direct zon)licht nodig. Zijn naam betekent in het Grieks dan ook ‘veel schaduw’. Zet hem echter ook weer niet te donker, want dan zal zijn groei grotendeels stoppen en wordt zijn blad spichtig. De Polyscias is wat bevattelijker voor ziektes en het is dan ook belangrijk hem niet op de tocht te zetten, want dan loopt u grote kans dat hij last zal krijgen van ongedierte. Ook direct naast de verwarming is geen gunstige plek voor deze plant, want hij houdt van een hoge luchtvochtigheid. Denk goed na over de plek waar hij komt te staan en laat hem daar als het even kan dan staan, want verplaatsen kan hij niet waarderen.

Polyscias

Polyscias met bont blad.

Water geven

Qua water geven heeft de Polyscias iets meer noten op zijn zang dan veel andere planten. Het is vooral belangrijk de grond waarin hij staat continu licht vochtig te houden. Dit niet door grote hoeveelheden in één keer te geven, maar regelmatig kleinere hoeveelheden. Zijn wortels mogen namelijk niet in een laag water komen te staan, maar ze mogen ook niet uitdrogen. Hoe vaak u water moet geven hangt af van de omstandigheden waarin hij staat: hoe warm het vertrek is en hoeveel licht de plant krijgt. Met uw vingers voelen is hierbij een beproefde methode. Als uw kraanwater veel kalk bevat, dan zult u dat aan deze plant merken. De Polyscias is hier gevoelig voor en krijgt in dat geval witte stippen (kalkafzetting) op het blad. Het beste kunt u daarom regenwater op kamertemperatuur geven.

De Polyscias houdt zoals hierboven geschreven van een hoge luchtvochtigheid, iets wat we in onze huiskamers vaak niet kunnen bieden. Bij een te lage luchtvochtigheid wordt hij bevattelijk voor ongedierte, wat u kunt voorkomen door regelmatig te sproeien.

Een Polyscias hoeft u maar heel weinig extra voeding te geven. Alleen in de zomer kan hij eens per maand een klein beetje mest gebruiken, omdat hij dan het krachtigst groeit.

Snoeien

Echt heel hoog wordt deze plant binnenshuis niet, maar als hij te groot wordt voor zijn plek kunt u hem eventueel gerust terugsnoeien. Door snoeien kunt u er ook voor zorgen dat hij zich meer vertakt, want er zullen zich weer nieuwe uitlopers vormen. Als de takken te dik zijn geworden voor de snoeischaar kunt u ze ook voorzichtig zagen.

Verpotten

Om ervoor te zorgen dat hij goed kan doorgroeien en de beschikking blijft hebben over voedzame grond, kunt u de Polyscias het beste om de 2 jaar van een nieuwe pot en potgrond voorzien. Wacht u er te lang mee, dan zal de plant dat kenbaar maken, want dan groeien zijn wortels vanzelf de pot uit.

Geef een reactie