Frangipani: Plumeria rubra

De Plumeria rubra, bij ons bekend als frangipani of tempelboom heeft een echte ‘wauw-factor’. Met werkelijk schitterende bloemen, die een zoete geur verspreiden, is het 1 van de mooist bloeiende tropische planten.

Kleine boom

Van oorsprong komt de frangipani uit tropisch midden en Zuid-Amerika en tegenwoordig komt ‘ie ook veel op Hawaii voor. In die gebieden groeit de plant uit tot een kleine boom. Bij ons in een pot kan de frangipani uitgroeien tot een hoogte van een meter of 3, maar door middel van snoeien kunt u ‘m op een hoogte van 1 meter houden. Mocht u willen snoeien, dan is het voorjaar, begin april, daar de beste tijd voor. De stengels bevatten een melkachtig sap, dat voor mens en dier giftig is, dus voorzichtigheid is daarbij zeker geboden.

plumeria_in _pot_shutterstock

Oorsprong naam

De oorspronkelijke spelling van Plumeria is Plumiera en dat komt van de 17-eeuwse Franse geestelijke en botanicus Charles Plumier. Hij ontdekte vele plantensoorten, waaronder de begonia, fuchsia en dus ook de Plumeria. Onze Nederlandse benaming frangipani komt van de achternaam van de Italiaan Frangipani en het gelijknamige parfum, dat naar Plumeria geurt. De andere Nederlandse benaming, tempelboom, heeft de Plumeria te danken aan het feit dat ze veelvuldig in tempeltuinen worden aangeplant. In verschillende culturen staat de plant symbool voor onsterfelijkheid en op Hawaii worden de bloemen daarnaast in de slingers verwerkt, om bezoekers van het eiland te verwelkomen.

Verzorging

Deze exoot heeft een warme en zonnige standplaats nodig. De waterbehoefte is zeer gering en u kunt ‘m dezelfde verzorging geven als een succulent. Tijdens de zomer iets meer water geven, maar de kluit tussen de gietbeurten steeds goed laten drogen. In de winter sporadisch water geven. Na de ijsheiligen kan de frangipani eventueel enkele maanden naar buiten, maar haal hem tijdig weer naar binnen, zo rond eind september, om te overwinteren bij een temperatuur van rond de 12 graden. Bij deze temperatuur verliest de plant (bijna) al zijn blad. Dit schaadt de plant niet en de standplaats mag nu wat minder licht zijn dan normaal.

Bloei

Na de koele en droge overwintering zal de frangipani u vanaf mei belonen met zijn schitterende bloei, die vrij lang aanhoudt. Tot wel eind september. De meest voorkomende bloemkleur is wit met een geel hart, maar ze zijn er ook in het geel en allerlei roze-tinten. De bloemen verspreiden een zoete (door sommigen bedwelmend genoemde) geur. Tijdens het groeiseizoen heeft de plant elke 2 weken wat mest nodig. Ook nu moet u weinig water blijven geven, giet pas weer als de grond droog aanvoelt.

plumeria_rubra_bloemen2_shutterstock

De frangipani is met bovenstaande vereisten niet de gemakkelijkste plant, maar wat vindt u, is hij uw extra moeite waard?

Geef een antwoord