Papyrusplant

Papyrusplant: Cyperus papyrus

De papyrusplant komt van oorsprong uit Afrika en groeit daar als moerasplant. In Nederland wordt de Cyperus papyrus als kamerplant verkocht. De Cyperus alternifolius is een andere plant, met de Nederlandse naam parapluplant, maar lijkt sterk op de papyrusplant en wordt ook veel te koop aangeboden. De papyrusplant heeft weelderige takken, met daarop waaiervormige bladeren. In vroeger tijden is de plant veelvuldig gebruikt om papyrus van te maken, de voorloper van ons huidige papier.

Standplaats

De papyrusplant heeft graag een lichte plek en ook volle zon wordt verdragen. Tijdens de zomermaanden kunt u hem eventueel naar buiten verplaatsen, maar haal hem tijdig weer naar binnen, want kou wordt wel tot op zekere hoogte verdragen, maar bij vorst sterft hij eerst bovengronds af en uiteindelijk helemaal.

Water geven

Bij heel veel planten geldt dat zij niet met de wortels in het water mogen blijven staan, voor deze plant geldt het tegenovergestelde. De waterbehoefte is enorm en de papyrusplant dient dan ook altijd in doornatte grond te staan. Het beste is het om steeds een klein laagje water onderin in de pot te houden. Tijdens de lente en de zomer heeft hij voeding nodig, dit kunt u elke 4 weken met het gieten geven. Als de lucht droog is in het vertrek waarin hij staat, is een wekelijkse sproeibeurt meer dan welkom, want ook qua luchtvochtigheid houd de papyrusplant van nat. Zomers kunt u hem ook af en toe buiten tijdens een regenbuitje een opfrisser geven.

Papyrusplant

Bloei

De papyrusplant kan in de huiskamer tot bloei komen, maar dit is niet waar hij zijn sierwaarde aan ontleent, dat blijft het blad en de stengels zelf.

Verpotten

Gezien de grote hoeveelheid water die deze plant krijgt, is het goed hem elk jaar van verse grond te voorzien.

Snoeien

Lelijk geworden takken kunt u onderaf uit de plant knippen. Wilt u een kleinere plant, dan kan dat alleen qua omvang en daarvoor kunt u eventueel de kluit in kleinere delen opdelen. Het is niet mogelijk de plant ‘in te korten’, maar in de woonkamer blijft zijn hoogte meestal binnen de perken.

Sicilië

Buiten Afrika komt de papyrusplant voor op Sicilië, in de havenplaats Syracuse.

papyrusplant

Geef een reactie