televisie schoonmaken

Op deze manier kunt u uw televisie schoonmaken, zonder strepen of beschadigingen

Net als andere voorwerpen in uw woning, kan uw tv stoffig of vies worden. Wilt u uw televisie schoonmaken, dan moet dit wel met wat zorg gebeuren. Om te voorkomen dat hij beschadigt of het scherm vol met strepen komt te zitten, hebben we tips voor u verzameld.

Laat de tv afkoelen

Maak de televisie nooit schoon als hij aan staat. Schakel hem dus zo nodig uit en laat hem goed afkoelen voor u met het reinigen begint.

Televisie stofvrij maken

Is uw televisie niet vies, maar alleen stoffig, dan is het voldoende om hem met een droge microvezeldoek af te nemen. Gebruik de doek als een stofdoek en neem de tv ermee af. Op het scherm moet dit gebeuren zonder druk uit te oefenen. Als u te hard drukt, kunt u namelijk de pixels beschadigen.

schoonmaken
Lees ook: Toetsenbord, muis en beeldscherm schoonmaken: zo reinigt u de apparatuur van uw computer

Televisie schoonmaken

Is de tv naast stoffig ook vies, bijvoorbeeld door vingerafdrukken? Dan kunt u het beste een vochtige microvezeldoek gebruiken. Maak de doek nat met water en wring hem vervolgens goed uit, want er mag geen water in de tv zelf lopen. Wrijf na met een droge microvezeldoek, om strepen te voorkomen.

U kunt ook u een speciaal schoonmaakmiddel voor televisies proberen. Spuit zo’n middel echter nooit rechtstreeks op de tv (ook al staat op de gebruiksaanwijzing van wel), maar op een doek, want anders kan de tv te nat worden. De Consumentenbond heeft getest hoe effectief schoonmaakmiddelen voor televisies zijn. Ze stellen dat vochtige of droge doekjes niet zo goed werken, maar de door hen geteste sprays, foams en gels hebben de toestellen aardig schoon gekregen. Toch is volgens hen een licht vochtig microvezeldoekje de beste optie. Dit bespaart u ook nog geld.

ramen lappen
Lees ook: Ramen lappen zonder strepen, zo lukt het

Water en azijn

Laten vette vingers zich niet verwijderen met water, dan kunt u ook nog een mengsel proberen van gelijke delen water en azijn. Maak een microvezeldoek er net aan vochtig mee en wrijf het scherm zo zacht mogelijk schoon. Wrijf het scherm vervolgens droog met een schone doek, zodat er geen restanten van het azijnmengsel achterblijven. Doe dit alleen incidenteel, want azijn kan op den duur de coating beschadigen.

Nooit doen bij het schoonmaken van de televisie

Zoals hierboven beschreven, moet u uw televisie dus nooit schoonmaken met een te natte doek of een vloeistof rechtstreeks op uw tv spuiten. Vermijd daarnaast schoonmaakmiddelen met alcohol, aceton of ammoniak. Ook een allesreiniger kunt u beter niet gebruiken, aangezien die vaak een vettig laagje achterlaten en het beeld daardoor dof kan worden. Ook kunnen ze de coating op langere termijn beschadigen. Gebruik tenslotte geen materialen die krassen kunnen veroorzaken, zoals keukenpapier, toiletpapier of een theedoek.

(Bron: Consumentenbond, RTL Nieuws, Coolblue, HG, Mediamarkt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Margeaux says:

    Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp doet het met een wattenschijfje met koude thee.