theezakjes

Op deze manier kunt u theezakjes in huis en tuin hergebruiken

Net als koffiedik is gebruikte thee uit theezakjes eigenlijk veel te waardevol om zomaar weg te gooien. In dit artikel vertellen we hoe u het kunt hergebruiken en waar u daarbij op moet letten.

Mogen theezakjes op de composthoop?

Momenteel wordt het nog afgeraden om theezakjes op de composthoop te gooien. Het is de bedoeling dat theezakjes op termijn allemaal composteerbaar zijn, maar zo ver is het nog niet. Dit vanwege het grote aantal zakjes waarin plastic verwerkt is. Ook in het geval van papieren zakjes zijn die niet altijd even goed voor de natuur. Om het papier opgewassen tegen water te maken worden er namelijk stoffen aan toegevoegd. Gooi theezakjes daarom (niet zomaar) op de composthoop. Buiten het ongeschikte materiaal bevat een theezakje ook vaak een nietje en touwtje. Wilt u de thee uit het zakje gebruiken, knip het dan open en gebruik alleen de losse thee. Wilt u helemaal zeker zijn van plasticvrije thee op de composthoop, kies dan voor losse thee en gebruik een thee-ei of theepot met filter.

Als voeding voor de tuin

Ook in pure vorm kunt u de thee uit de theezakjes hergebruiken in de tuin. De losse thee uit de zakjes bevatten namelijk gunstige stoffen als zuren en tannine. Hiervoor kunt u de inhoud bij uw planten in de volle grond, maar ook bij planten in potten leggen. De bruikbare stoffen trekken zo in de grond. Ook kunt u het zakje nog een keer laten trekken en dit water aan de planten geven. Dat heeft onder andere een gunstig effect tegen schimmels.

Tegen vieze geurtjes

Thee heeft een neutraliserend effect en kan daarmee gebruikt worden tegen vieze geurtjes. Open het zakje daarvoor en laat de theeblaadjes goed opdrogen. Daarna kunt u ze bijvoorbeeld in de vuilnisbak uitstrooien. Of gebruik een intact theezakje als ‘zeep’ tegen knoflookgeur op de handen.

Als smaakmaker

Vers gebruikte theezakjes kunnen prima gebruikt worden om voeding een heerlijke theesmaak mee te geven. Zo kunt u rijst bijvoorbeeld van een jasmijnsmaak voorzien door een gebruikt zakje jasmijnthee mee te koken. En havermout krijgt extra smaak met een theezakje van bijvoorbeeld chai tea of kaneelthee. Laat de zakjes niet te lang liggen voor het hergebruik, want door oxidatie kan de smaak veranderen. Of bewaar ze in de tussentijd in een bakje met een deksel erop.

Theezakjes in bad

Met geurige theesoorten kunt u extra geur toevoegen aan het badwater. Hang de zakjes daarvoor in het water. Naast de prettige geur zijn de antioxidanten die de thee bevat ook nog eens gunstig voor de huid.

Wallen verminderen

De huid krijgt een oppepper van een zakje thee. Zo kunt u er de effecten van een insectenbeet of een door de zon verbrande huid mee verlichten. Ook kunt u ze in plaats van komkommerschijfjes op de ogen leggen, om wallen onder de ogen te verminderen. Dit laatste werkt het beste met zwarte thee, vanwege de hoeveelheid tannine die die theesoort bevat.

Schrik ongedierte af

Sommige muizen laten zich afschrikken door de geur van thee. Die geur wordt door hen als vies ervaren. Laat de theezakjes daarvoor opdrogen en leg ze dan bij voedsel in keuken- en voorraadkasten in de buurt. Ook mieren en spinnen zijn meestal niet dol op de geur van thee, dus dit kunt u altijd uitproberen op plekken waar ze het huis binnen komen.

(Bron: Roomed, RTL Nieuws, Trouw, Radar, Gezonder Leven, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie