Een kop thee met wit theeschuim.

Hoe ontstaat theeschuim en hoe is het te voorkomen?

Een goed gezet kopje thee klinkt simpel, maar er kunnen toch een paar dingen mis gaan. Zo kan er bijvoorbeeld een witte schuimlaag ontstaan, ook wel theeschuim genoemd. Dat ziet er misschien niet zo lekker uit, maar kan gelukkig geen kwaad. We leggen uit hoe het ontstaat en hoe het te voorkomen is.

Wat is theeschuim?

Theeschuim is een laagje wit schuim, wat bovenop het theewater drijft. Waar dit in koffiespecialiteiten lekker is en een functie heeft, is dat bij thee heel anders. Het is iets anders dan thee-aanslag die achterblijft in een kopje.

Hoe ontstaat theeschuim?

Verschillende factoren spelen een rol in het ontstaan van het witte laagje op de thee. Wanneer u de waterkoker nét voor het kookpunt uitzet, kan theeschuim ontstaan. Het water is dan eigenlijk te heet. De ideale temperatuur is verschillend per theesoort. In dit artikel leggen we uit wat de ideale temperatuur is.

thee
Lees ook: Moet u vaak plassen na thee drinken? Hier komt dat door

Kalk in water

Een andere reden waarom er theeschuim ontstaat, is door kalk in het water. In bepaalde delen van Nederland zit er meer kalk in het water dan in andere. Als er elke keer een schuimlaagje op het water komt, kan het zijn dat de waterkoker een ontkalkingsbeurt nodig heeft.

Reactie thee met kokend water

Daarnaast kan theeschuim ontstaan door een reactie van theebladeren met kokend water. In de bladeren zitten natuurlijke stoffen, die vrijkomen als ze in contact komen met water. Dit zijn bijvoorbeeld eiwitten, zuurstof, vetzuren en aminozuren.

soppen met een theezakje
Lees ook: Zorgt soppen met een theezakje voor een lekkerder kopje thee of juist niet?

Theeschuim voorkomen

Het beste is om de waterkoker zijn gang te laten gaan en nog even 2 minuten te wachten voordat u het water in een beker inschenkt. De kans dat het theeschuim dan nog ontstaat, is een stuk kleiner. Woont u in een gebied met veel kalk in het water? Dan kan het helpen om kraanwater eerst door een waterfilter te halen. Dat haalt het meeste kalk eruit.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie