soppen met een theezakje

Zorgt soppen met een theezakje voor een lekkerder kopje thee of juist niet?

Voor velen gaat er niets boven een dampende kop thee. Gewone thee, groene thee, thee met een smaakje of thee met gember, munt of sinaasappel. Er bestaat inmiddels een hele theecultuur. Maar hoe zet je nou een lekkere kop thee? Is dat door het theezakje lang in het water te hangen, of juist door te soppen? 

Thee laten trekken

Op veel theeverpakkingen staat bij de bereidingswijze dat het zakje tussen de 2 tot 3 minuten in het hete water gehangen moet worden. Toch gebeurt dit maar zelden. Vaak wordt de snelle methode gehanteerd. Heet water in een glas of mok, theezakje een paar keer op en neer in het water en klaar. Maar is dit de juiste manier om een goede smaak te krijgen?

thee
Lees ook: Hoe vaak kunt u een theezakje hergebruiken?

Soppen

Laten we eerst kijken wat er gebeurt als we thee zetten volgens de beschrijving op de verpakking. Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas. De andere methode is soppen: het zakje direct in het water op en neer bewegen. Op deze manier kleurt het water direct egaal. Dat lijkt dan een beter resultaat. Toch zorgt de eerste methode voor het beste smaakresultaat. Door het zakje niet te bewegen komen de smaken geleidelijk vrij in het water.

Zakje of losse thee?

De thee die in voorverpakte theezakjes zit zijn vaak kleine stukjes van het theeblad. Deze stukjes verspreiden de kleur, geur en smaak sneller dat grote blaadjes en zijn van iets mindere kwaliteit. Daarom is het belangrijk om de blaadjes even met rust te laten zodat zij hun smaak af kunnen geven. Grotere losse blaadjes zorgen voor nog meer smaak. Wie toch wil soppen kan dit eventueel aan het einde van de trektijd doen, dan verspreidt u direct de thee door het hele glas.

thee
Lees ook: Witte, zwarte of groene thee? Dit zijn de verschillen

Smaken verschillen

Wie niet van al te sterke thee houdt kan natuurlijk gewoon naar hartenlust soppen, want dat zorg inderdaad voor minder sterke thee. Smaak is immers persoonlijk. Wilt u een keer iets anders dan hetzelfde zakje thee? Neem eens losse thee voor nog meer smaak. Of doe eens een schijfje citroen, sinaasappel, een takje munt of schijf gember in heet water. Die geven heerlijke smaken af. Schenk het in een mooi glas voor een kleurrijk effect.

(Bron: NRC, Margriet, Simonlevelt.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Vrije vrouw says:

    Nadat je het zakje een paar minuten hebt laten trekken is het voor nóg meer smaak ook mogelijk om het zakje in een koffielepel met het labeltje uit te persen boven je thee voor nóg meer smaak. Ik vind dat heerlijk bij rooibosthee met chai bijvoorbeeld.