Duur 01:55
Gepubliceerd op 23 maart 2016

Deel 9: Onkruid

Onkruid en beestjes wilt u natuurlijk het liefst voorkomen in uw moestuin. Hoe zorgt u dat uw tuin onkruid- en ongediertevrij blijft?

Schoffelen

Schoffel de bovenlaag van uw tuin op zonnige dagen. Onkruid verdroogt zo in de zon en de om geschoffelde grond vormt een soort deken, waardoor de onderliggende grond vochtig blijft en niet uitdroogt.

Bloempotjes voor oorwurmen tegen luizen

Luizen kunnen uw planten en vruchten aantasten, die wilt u dus niet in uw tuin. Oorwurmen eten luizen. Door in uw moestuin bloempotjes te plaatsen waar stro in hangt en omgekeerd in de grond te zetten of op te hangen, worden oorwurmen aangetrokken. Deze eten dan weer de luizen op.

Groene zeep

Een ander middeltje tegen luizen is groene zeep. Meng groene zeep met water en verspreid het via de plantenspuit.

Huis voor bijen en hommels

Hommels en bijen zorgen voor de bevruchting van uw gewassen. Die zijn dus heel nuttig en wilt u juist wel in uw tuin. Maak een insectenhotel voor hen door in een houtblok kleine gaatjes te boren waar ze in kunnen zitten.

Gemengd telen

Door verschillende gewassen naast elkaar te telen, voorkomt u dat er grote plagen ontstaan. Vaak komt een plaag voor op één gewas. Het verspreidt zich niet als er verschillende gewassen naast elkaar staan.

Niemand wil een moestuin die is gekaapt door onkruid en insecten. Met bovenstaande tips houdt u uw tuin netjes en vruchtbaar. In deel 10 zal Petra laten zien, dat u ook op een heel klein oppervlak een moestuin kunt beginnen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer