Nieuwe vestiging voor plantenasiel Zwolle

Wat doet u met oude planten die dood lijken? Weggooien? Nergens voor nodig, vinden ze bij het plantenasiel in Zwolle. Het asiel vangt verlaten planten op en verzorgen ze totdat een nieuwe eigenaar zich meldt. Het asiel is zo populair dat er op 13 februari 2019 een 2e vestiging opent.

Begin van de opvang

In 2014 beginnen Zwollenaren Daan van de Konijnenburg en Mirthe Langelaan een plantenopvang aan huis. Iedereen die dit wil kan hier oude planten naartoe brengen die vervolgens worden opgeknapt zodat ze herplaats kunnen worden. Van deze dienst wordt gretig gebruik gemaakt, want al snel groeit de plantenopvang uit haar voegen. De plantenopvang wordt daarna opgenomen door Stichting Focus, die zich inzet voor het verbeteren van de positie van mensen die hun weg in de maatschappij niet zo makkelijk kunnen vinden. Ook op de nieuwe locatie groeit het asiel nu ook uit haar voegen, waardoor een 2e locatie meer dan welkom is. Deze is er nu gekomen op de Zwolse school Thorbecke Praktijkonderwijs.

2e plantenasiel

Het idee om hier ook een plantenasiel te openen is afkomstig van Thorbecke-docent Frank Aalbers. “Het asiel is dicht bij mijn huis, maar ik vond het zo jammer dat ze maar 1 keer in de week open zijn. Wij hebben op school een mooie kas, dus dit komt perfect uit. Wij gaan ook 1 keer per week open. In eerste instantie krijgen wij 25 planten onder onze hoede. Maar we willen nog actief gaan werven in de Pierik”, zegt hij tegen krant De Stentor.

Zelf een plant brengen

Wilt u zelf een plant brengen bij 1 van de 2 vestigingen van het plantenasiel? Informeer dan eerst even naar de openingstijden, want ze zijn niet alle dagen geopend. Het asiel dat onder Stichting Focus valt is bijvoorbeeld alleen open op vrijdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur en soms op donderdag. U kunt hier uiteraard ook terecht als op zoek bent naar een nieuwe plant. De planten zijn in principe gratis, maar een donatie wordt erg op prijs gesteld.

Eerst zelf nog even proberen uw plant te redden? Wij hebben een heel handig kamerplantenoverzicht. Bij elke plant wordt beschreven hoe u deze het best kunt verzorgen.

(Bron: De Stentor, indebuurt.nl)

Geef een reactie