herkennen

5 handige, gratis apps om planten (en dieren) te herkennen

Heeft u weleens dat u een mooie of interessante plant ziet, maar niet op de naam komt? Of dat u hem helemaal niet herkent? Er zijn tegenwoordig allerlei handige, gratis apps die u hierbij helpen. Loopt u de volgende keer door het tuincentrum, in de tuin, of de natuur, dan geven die u in veel gevallen het juiste antwoord. We zetten een aantal goede opties voor het herkennen van planten en dieren op een rij. Allemaal gratis te downloaden via de App Store van Apple of de Play Store van Android-toestellen.

Plantnet

De Plantnet-app herkent een groot aantal planten. Inmiddels meer dan 20.000 stuks. U kunt een foto uploaden van de betreffende plant of er 1 selecteren uit uw galerij. Waarna in veel gevallen de juiste naam tevoorschijn komt. Inclusief extra informatie. Het werkt het best als u een close-up maakt van een bloem of blad en er geen andere planten op de achtergrond zichtbaar zijn. Doordat gebruikers zelf foto’s en informatie kunnen toevoegen, blijft de bibliotheek almaar groeien. De app heeft als extra mogelijkheid dat u op een kaartje kunt aangeven waar u het groen gespot heeft. Download gratis voor Apple of Android.

iNaturalist: zowel planten als dieren herkennen

Met de iNaturalist-app kunt u zowel planten als dieren identificeren. Na het aanmaken van een account kunt u met een eigen gemaakte foto bekijken om welke plant of welk dier het gaat. U krijgt vervolgens een 10-tal suggesties te zien, die het meest overeenkomen met de betreffende foto en locatie. Andere gebruikers kunnen controleren of de gegeven opties kloppen en zo kunt u ook weer de opties van anderen beoordelen. Ook kunt u uw foto delen met wetenschappers en de app houdt bij waar en wanneer u de plant of het dier gezien heeft. Download gratis voor Apple of Android.

Plantifier

Bij de app Plantifier uploadt u een foto van een tuinplant waarvan u de naam wilt weten. Kamerplanten kunt u er niet mee identificeren. Het werkt in deze app het beste om een foto van een totale plant te maken en niet alleen een blad of bloem. Vervolgens krijgt u van leden van MijnTuin.org te weten om welk exemplaar het gaat. Zo is het ook weer mogelijk om, mits u een account aanmaakt, via de foto’s van anderen mee te helpen bij het identificeren van planten. Download gratis voor Apple of Android.

ObsIdentify werkt samen met waarneming.nl

Ook met de app ObsIdentify kunt u zowel planten als dieren identificeren en bewaren. U hoeft geen account aan te maken, maar kunt een eigen foto laten beoordelen. Dit kan zowel door een foto te maken als door er 1 vanuit uw galerij te kiezen. De app geeft vervolgens verschillende suggesties, waarbij in procenten wordt aangegeven hoe treffend het resultaat geacht wordt. Ook krijgt u meer informatie over de plant of het dier en is het mogelijk de waarneming op te slaan bij waarneming.nl. Zo maken uw waarnemingen deel uit van onderzoek naar deze soorten. In dat geval moet u overigens wel een account aanmaken. Download gratis voor Apple of Android.

Google Lens: nog meer herkennen

Met de Google Lens-app kunt u niet alleen dieren en planten identificeren. U kunt er ook onder andere informatie mee opzoeken over gebouwen, restaurants of kerken. We bespreken deze mogelijkheden in een eerder artikel. In het geval van het herkennen van een plant of dier, neemt u daar een foto van of selecteert u er 1 uit uw galerij. U krijgt vervolgens zoekresultaten te zien. Naast de naam krijgt u zo ook eventueel relevante nieuwsberichten en dergelijke te zien. Voor Apple is er geen aparte app, maar kunt u er de gratis Goolge-app voor gebruiken. Of download de app gratis voor Android.

(Bron: RTL Nieuws, Seasons, Libelle.be, wandel.nl, MijnTuin.org. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Pounamu says:

  Onder “Plantnet” staat een slordige spelfout:
  “of er 1 selecteren uit uw gallerij” Het moet zijn: Galerij
  Met één l dus.

   MAX Vandaag says:

   Dank voor uw oplettendheid. Wij hebben het artikel aangepast.

   DinieB says:

   Pffffffff