Meeste honden hebben 40+ baasje

Maar liefst 80% van de hondenbezitters is 40 jaar of ouder en de meeste baasjes wonen in het zuiden van het land (29%). Dat blijkt uit het onderzoek ‘Wie is de baas?’ onder 9096 mensen, uitgevoerd door GfK in opdracht van Tinki. Het onderzoek geeft inzichten in de kenmerken van de eigenaren van 1,5 miljoen honden in Nederland.

Meeste honden in één- en tweepersoons huishoudens

Uit het onderzoek van 9096 huishoudens in Nederland blijkt dat in totaal 18% van de Nederlandse huishoudens een hond hebben. Dat zou betekenen dat er 1,5 miljoen honden zijn in ons land. De hond is al een tijd niet meer het stereotiepe gezelschapsdier in jonge Nederlandse gezinnen. Meer dan de helft van de honden (54%) in Nederland woont in een eenpersoons- of tweepersoons huishouden.

Jonge hondenbezitters in de minderheid

De leeftijd van de hondenbezitters ligt relatief hoog: 80 procent van de hondenbaasjes is ouders dan 40 jaar. De meeste hondenbezitters (23%) zijn tussen de 55 en 64 jaar. Het aantal hondenbezitters is het laagst in de grote steden en in het dunner bevolkte noorden. De meeste hondenliefhebbers wonen in het zuiden van het land (29%), gevolgd door het westen en het oosten.

Als kat en hond

Vaak wordt gedacht dat mensen óf van katten houden óf van honden. Ook denkt men dat katten en honden maar moeilijk samengaan, volgens het onderzoek is dit niet zo. Uit de cijfers blijkt dat namelijk een derde van de hondenliefhebbers ook een kat bezit. Het onderzoek laat verder zien dat opleidingsniveau en inkomen geen significante rol spelen als het gaat om mensen met honden.

Oude hond

Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken (2015) blijkt dat in Nederland 41% van de baasjes een hond heeft die ouder is dan 8 jaar. Dat zijn ruim 615.000 honden.

Een tweede hond

Heeft u al een hond en wilt u graag een tweede? MAX Vandaag vertelt u waar u dan rekening moet houden.

(Bron: ANP)

 

Geef een reactie