rookglas

Lampen van rookglas stofvrij houden en schoonmaken

Lampen geven een interieur extra sfeer en kunnen een stijl benadrukken. Momenteel zijn lampen van rookglas erg populair. Ze passen zowel bij een industriële- als een hotel chique-stijl. We geven tips hoe u ze kunt schoonmaken en stofvrij houden.

Wat zijn rookglas lampen?

Rookglas lampen, zijn doorzichtige lampen in een donkere tint. Meestal gaat het om bruin of zwart en doet het glas ‘rokerig’ aan. Ze kunnen al dan niet zijn voorzien van een glanslaag. Hoe donkerder de tint en hoe dikker het glas is, des te meer wordt het licht gedimd. Dit geeft een intieme en luxe sfeer.

Rookglas lampen schoonmaken

Het schoonmaken van lampen is een klus die weleens vergeten wordt. Maar lampen vangen veel stof en in de buurt van de keuken kunnen ze ook een vettig laagje krijgen. Hoe kunt u lampen van rookglas dan het beste schoonmaken? Als u het regelmatig doet, dan volstaat het om de lampen af te nemen met een plumeau.

Doet u het minder regelmatig, dan kunt u het beste een glasdoek gebruiken. Wanneer u die niet in huis heeft, kunt u ook een schone, zachte theedoek gebruiken. Raak het glas bij het schoonmaken niet aan met uw vingers, maar houd het bijvoorbeeld vast met een andere doek of een stukje keukenpapier. Dit voorkomt dat er vette vingers op de lamp achterblijven. Wrijf vervolgens schoon met de doek.

mat zwarte keuken
Lees ook: Zo verwijdert u vlekken van een mat zwarte keuken

Wel of niet water gebruiken?

Gebruik bij voorkeur een droge doek, aangezien vocht rookglas kan aantasten. Stof laat zich op deze manier goed verwijderen. Blijft er een vettig laagje achter, dan kunt u de doek eventueel een klein beetje natmaken met lauw water (geen heet water, want dan kan het glas knappen) en er een drupje afwasmiddel op doen. Probeer dit eerst op een heel klein stukje, om te zien of de rookkleur intact blijft. En droog direct na met een droge doek. Gebruik in geen geval agressieve schoonmaakmiddelen en dompel de lampen ook niet onder in water.

(Bron: archief, Lampenpaleis, Loftlamp, Besselink Licht, Light Unit. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord