lampen

Hoe zit het? Het energielabel voor lampen verandert, maar waarom?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: het energielabel voor lampen verandert, maar waarom?

Nieuw energielabel

Voor lampen geldt vanaf 1 september 2021 een ander energielabel. De plusjes achter het huidige energielabel A verdwijnen en voortaan loopt het label niet van A tot en met E, maar van A tot en met G. A is het meest zuinig en G het minst. Waarom is dit zo?

Onduidelijkheid

Hoe het energielabel van verlichting eruit ziet, is een Europese aangelegenheid. Op de website van de Europese Unie valt te lezen dat de huidige plusjes achter de A één van redenen is dat er nu een nieuw label is. Die zorgen immers nogal eens voor onduidelijkheid, want hoe moet men ze nu precies interpreteren? “Dat betekent niet dat lampen nu minder zuinig zijn geworden. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+ of A++”, schrijft voorlichtigsorganisatie Milieucentraal hierover op hun eigen website. 

energielabel

Zo zal het energielabel op verlichting er vanaf 1 september uitzien.

Voorlopig zullen zowel het oude als nieuwe energielabel nog worden gebruikt op verpakkingen van lampen. Winkels mogen ook tot en met 1 september 2023 verlichting verkopen waarop het oude energielabel staat. Daarna geldt alleen het nieuwe label.

QR-code

In het nieuwe energielabel is ook een QR-code opgenomen die u kunt scannen met uw smartphone. Door de code uit te lezen komt u bij informatie over de lamp terecht. Op het energielabel van koelkasten staan zo’n code al langer.

Strengere selectie

Het nieuwe label is dus duidelijker en kan consumenten meer informatie over het product verschaffen, maar dat is niet de enige reden voor de wijziging. Omdat het nieuwe label niet van A tot E loopt maar van A naar G, is er ruimte voor een strengere selectie. Omdat er geen plusjes meer worden gebruikt, moeten lampen erg duurzaam zijn om in categorie A terecht te komen.

(Bron: Europese Unie, Milieu Centraal, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. dragon says:

  En zo verdienen ze in Brussel hun riante salaris.
  Misschien een tip voor deze mensen:. verzin eens een millieu code voor WC papier

  1. pk49 says:

   waar slaat deze reaktie op? Dit is gewoon veel duidelijker dan de oude code met de onduidelijke plusjes. Had je even niks te doen?

 2. Oedimoe says:

  Een goede uitleg, maar ik zou als ik u was een corrector naar de tekst laten kijken, want er staan meerdere fouten in de tekst, die best storend zijn.