planten

Kerstboom met kluit in de tuin planten? Zo lukt het (bijna altijd)

Dat een kerstboom een kluit heeft, betekent lang niet altijd dat u hem na de kerstdagen succesvol in de tuin kunt planten. Daarvoor moeten de kluit en de plantomstandigheden aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten ze op een rij.

Gezonde kluit zorgt voor beste kans na planten

De belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle aanplant is dat de kerstboom een gezonde kluit heeft. Dat betekent dat de kluit niet te grof uitgestoken mag zijn en liefst zoveel mogelijk intact is. Een kerstboom in een grote pot heeft als voordeel dat er meer plek is voor wortels en de kluit dan minder snel uitdroogt. U kunt dan wel minder goed controleren of er inderdaad genoeg wortels aan de kluit zitten. Voel ook aan de aarde of de kluit nat genoeg is en niet uitgedroogd, want dat vermindert de kans op overleving aanzienlijk.

Een boom met een gezonde kluit is vaak wat duurder, omdat de kweker er meer zorg aan heeft moeten besteden, maar het zorgt ook voor een goede overlevingskans. Terwijl een boom planten met een middelmatige kluit, met dikke, afgestoken wortels eigenlijk al bij voorbaat gedoemd is te mislukken.

Niet te grote boom planten

De kans op slagen is het grootst als de kerstboom niet al te groot is en de kluit in verhouding wel. Kleinere bomen slaan na het planten beter aan dan grote bomen.

kerstbomen
Lees ook: Wat gebeurt er met kerstbomen die niet verkocht zijn? En hergebruiktips voor na de kerst

Goede verzorging als de kerstboom in huis staat

Probeer de periode die de boom bij u in huis staat liefst niet langer dan 2 á 3 weken te laten duren. En kies bij voorkeur voor een plek uit de buurt van de kachel of verwarming. Geef in die tijd voldoende water om de kluit niet uit te laten drogen. Een dorstige kerstboom verdampt tot wel een liter water per dag. Wees verder voorzichtig met uw versieringen, zodat u de boom niet beschadigt en spuit hem niet in met een product zoals nepsneeuw. Met water sproeien is dan weer wel heel goed voor zijn welzijn, maar is wellicht wat lastig als de versieringen daar minder goed tegen kunnen.

Zorg voor een geleidelijke overgang

Laat de boom voordat u hem binnen plaatst én na de feestdagen voor het buiten planten wennen aan de overgang tussen de warme woonkamer en de veel koudere plek buiten. Plaats hem daarvoor enkele dagen in een onverwarmd vertrek zoals de schuur of garage. Er moet wel wat licht zijn.

groen voor kerstsfeer
Lees ook: Planten en groen voor kerstsfeer in de tuin en op het balkon

Planten als het niet vriest

U vergroot de overlevingskans als u de boom plant wanneer het niet vriest. Bij vorst groen planten is sowieso nooit een goed idee. Maak een ruim plantgat, maar zorg dat de boom niet dieper komt te staan dan dat hij eerder in de pot of grond stond. Vul aan met goede aarde, zonder mest. Geef tijdens het planten veel water en blijf dit regelmatig doen, als het wat langer droog blijft. Ook al is het winter.

Slagingskans na planten

De kans dat de kerstboom het in de tuin overleeft, als u alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt is volgens Milieu Centraal 40 tot 60 procent. Helaas lukt het niet altijd dus, maar het is zeker het proberen waard.

Kleine boompjes worden groot

Bedenk u dat de fijnspar (Picea abies) als hij goed aanslaat op den duur wel 40 meter hoog kan worden. Een kleiner blijvende soort als de zilverspar (Abies procera ‘Glauca’) planten is dus een betere keuze als u niet zoveel ruimte tot uw beschikking heeft.

(Bron: archief, Milieu Centraal, Buitenleven, RTL Nieuws, De boomdokter, InfoNu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie