Kamerplanten snoeien: dit is waarom, op dit moment en op deze manier doet u dat
Publicatiedatum: 25 mei 2025
Net als tuinplanten kunnen ook kamerplanten soms wel een snoeibeurt gebruiken. Omdat ze niet meer zo mooi zijn bijvoorbeeld of omdat ze te groot worden voor de plek waar ze staan. We vertellen hoe u dat aanpakt.
Waarom een kamerplant snoeien?
In veel gevallen worden kamerplanten gesnoeid om hun formaat in te perken. Op den duur kunnen ze flink groeien en daar is niet altijd plek voor. Weet wel dat snoeien soms doet groeien, dus uiteindelijk kan de plant al snel weer even groot zijn.
Maar er zijn meer redenen waarom u de snoeischaar ter hand kunt nemen. Zo kunnen er na verloop van tijd lelijke blaadjes of takken aan de plant ontstaan. Door die eraf te knippen, oogt hij erna weer fris. Bij planten die erg lange stengels hebben gevormd, met veel ruimte tussen de blaadjes, kan snoeien ervoor zorgen dat hij erna weer mooier groeit. Ga daarbij meteen ook na of hij misschien wat lichter moet staan.
Bij veel planten zorgt snoeien ervoor dat ze zich gaan vertakken, wat een voller resultaat geeft. Ook kan snoeien ervoor zorgen dat ongedierte, zoals luis, zich niet verder over de plant kan verspreiden. Wanneer u er tijdig bij bent, verhelpt u het probleem zo voordat het verder kan gaan.
Wanneer kunnen kamerplanten gesnoeid worden?
Het beste moment om kamerplanten te snoeien is wanneer ze op hun sterkst zijn. Dit zodat ze dan beter kunnen herstellen. Dat is het geval tijdens de lente en de zomer, want dit is het moment dat planten groeien en dus ook sneller weer nieuwe bladeren en stengels aanmaken. Het verwijderen van gele of dode blaadjes of een lelijk geworden stengel kan echter tijdens het hele jaar gebeuren. Maar stel heftigere snoeibeurten dus uit tot de periode waarin ze meer energie hebben, dan de donkere winter- en herfstmaanden wanneer ze in rust zijn.
Gaat het om een bloeiende kamerplant, dan is het snoeimoment ook afhankelijk van het moment van bloeien. Snoei nooit net voor de bloei, want dan knipt u ook meteen de knoppen weg. Snoei in dat geval nadat de plant gebloeid heeft.
Wat blad wegknippen kunt u zo vaak doen als nodig, maar beperk flink snoeiwerk bij voorkeur tot eenmaal per jaar, zodat de plant voldoende tijd krijgt om zich daar weer van te herstellen. Het verwijderen van verwelkt of dood blad en uitgebloeide bloemen is wel altijd aan te raden, omdat de energie dan naar de rest van de plant kan. En in het geval van uitgebloeide bloemen wordt voorkomen dat er eventueel zaden worden aangemaakt, wat de plant veel energie kost.
Welke kamerplanten kunnen gesnoeid worden?
Het grootste gedeelte van de kamerplanten kan gesnoeid worden, maar niet allemaal. Sommige planten hebben 1 groeikern en wanneer u ze afknipt, kunnen ze niet opnieuw uitlopen. Zoals bijvoorbeeld planten met 1 stam zoals bepaalde palmsoorten als de dadelpalm (Phoenix Canariensis) en de paradijsvogelbloem (Strelitzia). Zolang u niet dwars door de stam snijdt, kunnen er overigens wel losse stengels of bladeren verwijderd worden.

Hoe moeten kamerplanten gesnoeid worden?
Gebruik altijd een snoeischaar of mes die heel scherp en schoon zijn. Dit om beschadigingen of het overbrengen van ziektes te voorkomen.
Snoei voor het mooiste en beste resultaat 25 procent tot maximaal een derde van uw plant. Meer kan in sommige gevallen wel, zeker wanneer u een plant wil verjongen die lelijk geworden is, maar dan is de hersteltijd behoorlijk lang en kijkt u dus ook langere tijd tegen een ‘verknipte’ plant aan.
Kijk voor u begint van een afstandje naar uw plant en bepaal hoe en waar u hem kunt snoeien, om hem zo mooi mogelijk in model te houden. Knip niet aan 1 kant veel takjes weg en aan een andere kant niets, want dan verpest u de vorm. Begin met de plantdelen die niet mooi meer zijn en vervolgens de delen die te lang geworden zijn. Heeft uw plant veel geel of bruin blad, probeer dan zijn omstandigheden te verbeteren. In dit artikel leest u oorzaken en oplossingen voor geel blad en in deze video van Groene Vingers ziet u wat er aan de hand kan zijn bij bruine randen.
Knip net boven een blad, zodat hij daar weer vanuit kan uitlopen. En begin liever met kleine beetjes te snoeien, dan in 1 keer grote stukken te knippen. Want u kunt altijd nog wat meer snoeien, maar niet minder.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u per plantensoort hoe die gesnoeid kan worden.
‘Bloeden’ bij gesnoeide kamerplanten
Sommige plantensoorten, zoals Ficussen, kunnen gaan ‘bloeden’ wanneer ze gesnoeid worden. Er komt dan wit sap vrij. Als u niet te veel ineens snoeit, kan dit geen kwaad voor de plant. Zorg er echter voor dat het niet op uw huid of in uw ogen terecht komt, want dat werkt irriterend. Draag daarom bij voorkeur handschoenen of was uw handen direct grondig na het snoeien en wrijf niet in uw ogen. Druppelen van het witte sap kunt u verminderen door wat potgrond op de snoeiwondjes te smeren. Maar het stopt vanzelf. Leg eventueel wat kranten onder de plant om oppervlakken eronder te beschermen.
Verzorging na het snoeien
Het kan zijn dat uw plant de eerste tijd wat minder water nodig heeft na het snoeien. Er is immers minder blad dat van water voorzien moet worden. Pas uw watergift daar dus zo nodig op aan.
Stekken met snoeiafval
Gooi snoeiafval niet zomaar weg. In veel gevallen is het als stekmateriaal te gebruiken. In dit artikel leest u welke kamerplanten makkelijk te stekken zijn. En een pannenkoekplant die een kale stam gekregen heeft, kunt u zelfs in zijn geheel stekken.
(Bron: Archief, 123planten.nl, Mamabotanica.nl, VT Wonen, PLNTS.com. Foto’s: Shutterstock)