Pannenkoekplant op stam stekken? Dat kan en zo doet u dat
Publicatiedatum: 9 februari 2025
De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) maakt tijdens het groeien een stammetje aan. Vaak laat hij na verloop van tijd zijn onderste blad vallen en ontstaat er een kale stam, met er bovenop een toef bladeren. U kunt dit gedeelte dan prima stekken. We vertellen hoe u dat kunt doen.
Pannenkoekenplant een stam laten groeien
Wanneer u een pannenkoekplant koopt, is hij meestal nog compact en zit hij rondom in het blad. Maar bij een goede verzorging zal hij de lucht in gaan groeien en een stammetje vormen. Ook laat hij dan dus vaak het onderste gedeelte van zijn blad vallen, maar dat hoeft niet. In de natuur groeit de Pilea peperomioides als bodembedekker en zijn stam is dan ook eigenlijk niet dik of stevig genoeg om al dat blad de lucht in te laten groeien. Uiteindelijk kan de plant topzwaar worden. Wilt u graag dat hij de hoogte in groeit, dan kunt u hem daarom het beste tijdens het groeien al ondersteunen, anders gaat de stam kronkelen of hangen.

Wat als een pannenkoekplant afbreekt?
Wanneer de pannenkoekplant wat ouder is en een flinke stam gevormd heeft, kan het gebeuren dat hij zo zwaar wordt, dat hij bezwijkt onder zijn gewicht. En afbreekt. Dit hoeft niet het einde van de plant te betekenen. U kunt dit gedeelte in water zetten en zo wortels laten groeien. Dit wordt een kopstek genoemd. Verwijder zo nodig de onderste bladeren, zodat er een paar centimeter van de stam vrij komt. Dit gedeelte kan onder water komen te staan en hier komen de wortels aan.
Wanneer de stek een pluk wortels gevormd heeft, kunt u hem vervolgens in potgrond zetten. De wortels moeten daarvoor ook wat zijwortels aangemaakt hebben. Als de wortels in de grond nog niet voldoende houvast geven om het nieuwe plantje overeind te houden, dan kunt u aan weerszijden een bamboestokje in de grond steken en hem hieraan vastbinden. Dit kunt u weer verwijderen wanneer hij vast in de grond gegroeid is.
Pannenkoekenplant op stam stekken
Ook wanneer de plant niet uit zichzelf afbreekt, kunt u ervoor kiezen de pannenkoekplant op stam te stekken. Knip hem daarvoor een paar centimeter onder de onderste bladeren af. En ga verder net zo te werk als hierboven beschreven.
Wat moet er met het restant van de stam gebeuren?
Het restant van de stam kunt u laten staan of helemaal onderaan afknippen. Wanneer u hem laat staan, bestaat de mogelijkheid dat er nieuwe bladeren uit zullen groeien. Het zal even duren, maar uiteindelijk vormt hij op die manier dan weer een nieuwe plant. Maar hij kan ook vanuit zijn worteluitlopers nieuwe plantjes vormen. Meestal heeft hij er daar ook al verschillende van gevormd tijdens het groeien van zijn stam. Die plantjes samen kunnen ook weer een mooie, volle plant vormen, die uiteindelijk ook weer allemaal stammetjes vormen. Of u kiest ervoor om ze individueel op te laten groeien, in eigen potjes. Daarvoor moet u de plantjes dan stekken, zie hieronder.
Stekken van babyplantjes maken
Buiten het stekken van de stam, kunt u de pannenkoekplant ook vermeerderen door de babyplantjes, die onderaan de plant groeien te stekken. Dit kan zowel op water als op grond gebeuren. In deze video ziet u hoe u dat aanpakt en hierin vertelt Mascha de Rooij nog veel meer over de verzorging van deze leuke kamerplant.
Wat is de beste tijd om de pannenkoekplant te stekken?
Een pannenkoekplant kan het hele jaar door gestekt worden, maar de herfst en winter zijn er wel wat minder geschikt voor, aangezien er dan weinig licht beschikbaar is. Het kan dan erg lang duren voor de kopstek of babyplantjes wortels aanmaken. De lente en zomer zijn dus een betet moment daarvoor. Maar breekt uw plant in de winter af, dan is het nog altijd de moeite waard om te proberen of het toch lukt om hem te stekken. Weggooien kan altijd nog, als het toch mocht mislukken.
(Bron: redactie MAX Vandaag. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Poffertjes plant!
Er komen Poffertjes aan en pannenkoek is grotere volgens kleinzoon van 4,5 jaren oud.
Stekken en uitdelen van deze 60~70 jaren terug erg populair was + 1 sate stokje met metalen draadje als klimpaal voor de stam die je zo kunt opknopen.
Ook de plant telkens kwart slag draaien met water geven en hij kronkelde niet meer naar ’t licht maar recht omhoog.
De wokkel die totaal fout was die ik kreeg, ze wilde deze weg pleuren in mootjes gehakt en vele jampotjes nodig.
De te grote gat boven? Deksel gat in slaan en door steken ging prima.
Ik zag ze voor €14,99 per flinke plant staan in de Buurt Super, maar ook kleintjes van €3,98 dus duur hoeft niet.
na 1 jaar is kleintje ook groot en die kleine in hoge smalle potje gaat makkelijker voor weggeven.
Als je leuke jam potjes hebt?
Grind op bodem + modder erop en je ziet of deze droog staat of water nodig heeft en lekte nooit.
Ze staan dan op grind en rotten niet weg met water op grind bodem.
Deze glasbak potjes zijn mooier als bloempotten vind ik… en je ziet of ze teveel of tekort water hebben.
vol met wortels zie je ook of die nog stevig staat.
Ik ben blij met nu 15 jampotjes gevuld en geeft er vaak een weg.
Sate prikker in deze tot bodem met grind en vullen, en dan bij half vol modder plantje erbij doen.
Na vastzetten met metalen zakjes sluiter draad staat deze mooi recht en klimt vanzelf hoger + nog een draadje.
Best leuk, de Poffertjes Plant!
Wie voor deze de foute naam heeft bedacht?
En lelijke blaadjes gewoon afbreken en in groene bak dan maar.