breien

Jong en oud is weer aan het breien

Haken, breien en zelf kleding maken zijn terug van weggeweest. Handwerken is de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt, maar sinds kort is het weer een populaire hobby voor jong en oud.

Meer winkels, websites, cursussen

Steeds meer wol- en handwerkzaken sieren de Nederlandse winkelstraten. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Locatus. Het aantal fysieke winkels is van 269 in 2011 gestegen tot 374 in 2017. Dat is een toename van 30 procent. Ook op internet verschijnen nieuwe webshops en handwerkblogs. Ook naaicursussen zijn zeer in trek; voor sommige zijn er lange wachtlijsten.

Originaliteit

De heropleving van handwerken kent verschillende oorzaken. “Volgens mij zijn veel mensen die massaproductie in kleding gewoon een beetje zat”, zegt een medewerker van een naaiatelier in Bussum. “Mensen willen iets unieks maken van eerlijke producten, zoals biologische stoffen.”

Goedkoper en huiselijker

De crisis heeft ook bijgedragen aan de populariteit van breien en haken. Zelf kleding maken kost minder dan kleding in een winkel kopen. Mensen trekken zich meer terug in het huiselijke leven, merkt Lineke van Oort van een handwerkzaak in Geldermalsen op. “Niet alleen handwerken is populair”, zegt ze. “Taarten bakken valt daar ook onder, of iedereen die momenteel in de weer is met die moestuintjes van de supermarkt.”

Breien voor jong en oud

Opvallend is dat niet alleen volwassenen druk aan het breien zijn. De jongere generaties hebben de handwerksmaak ook te pakken. Dat beaamt Van Oort. Voor haar naailessen staan zowel volwassenen als kinderen op de wachtlijst. Ze ziet een nieuwe generatie die het breien en haken weer leuk vindt.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Anny Annette says:

    Ik geb altijd heel graag en veel gebreud. Het was mijn grite hobby waarnee ik ne veel tijd gelukkig bezig kon houden. Ik had een gied keven en een leuke baan. Nu geb ik 1 1/2 jaar geleden een herseninfarct gehad. Hier heb ik een verlande arm aan overgehouden. Buiten dat ik niet neer terug kan keren baar mijn werk omdat ik nuet meer arbeidsgeschikt ben, kan ik niet meer breien. Ik zag de aflevering over de breitrein. Dat is de aanleiding om nu te reageren. Ben al ruim een haar op zoek naar een nanier om weer te kunnen breien. Dat us niet gelukt. Ook niet vis ergotgerapie. Ik wil u vragen if u mij verder kunt helpen of adviseren naar een oplossing om weer te leren breien met 1 hand?.

      MAX Vandaag says:

      Beste Anny Annette, bedankt voor uw bericht en wat vervelend voor u. Er zijn mensen die daarvoor een breinaaldhouder gebruiken, maar wij hebben daar geen verdere informatie over. Misschien dat ze u in een breiwinkel verder kunnen helpen.