dieren

Dieren aaien alleen leuk voor de mens? Niets blijkt minder waar

Dierenliefhebbers genieten er vaak van om dieren te aaien, maar wat vinden de dieren hier eigenlijk zelf van? Vinden zij geaaid worden leuk, of kunnen ze niet wachten totdat het weer voorbij is? Amerikaans onderzoek wijst uit dat zij er wel degelijk plezier uit halen, mits het aaien goed gebeurt.

Positief geprikkeld

Net als mensen genieten veel dieren van aanrakingen. Het is wel belangrijk dat dit aanraken op de behaarde gedeeltes van het lichaam gebeurt, want alleen hier bevinden zich de neutronen die ervoor zorgen dat aaien als prettig wordt ervaren. Daar komen de onderzoekers van het Californische Instituut voor Technologie een aantal jaar geleden achter na onderzoek op muizen.

Aai-neutronen

Tijdens de studie van deze kleinschalige universiteit in de Amerikaanse staat Californië worden muizen in een lab geaaid, geprikt en gekieteld.  Na elke activiteit analyseren de wetenschappers welke zenuwcellen activiteit laten zien. Tijdens het aaien zien zij dat er een een specifieke groep zenuwcellen ‘aan’ gaat die ongemoeid blijven tijdens het prikken en kietelen. Volgens de onderzoekers lijken de muizen na het aaien veel rustiger dan daarvoor, waardoor zij aannemen dat het aaien ontspannend heeft gewerkt. Vermoedelijk werkt dit bij mensen en andere zoogdieren precies hetzelfde, maar 100 procent zekerheid kan de studie uit 2013 daar niet over geven.

kat

Aaien heeft vermoedelijk een positieve uitwerking op bepaalde neutronen in een kattenlichaam.

Reptielen houden ook van aaien

Hoewel wordt aangenomen dat de aai-neutronen verband houden met behaarde delen van het lichaam, houden ook dieren zonder haar van aaien. Dierenartsen aan de A&M Universiteit in de Amerikaanse staat Texas zeggen dat zij al verschillende schildpadden en hagedissen hebben meegemaakt die fan zijn van het fenomeen aaien. “Een schildpad die van aaien houdt zal zijn nek uitsteken tijdens interactie met de mens en zal zijn ogen dichtdoen. Hetzelfde geldt voor hagedissen”, aldus de Texaanse dierenartsen in een artikel dat zij aan dit onderwerp wijden.

Hoewel aaien dus over het algemeen een positief gevoel opwerkt bij dieren, zijn er natuurlijk ook altijd dieren die niet van aaien houden. Meestal merkt u direct of een dier hier wel of niet van gediend is als u het benadert.

(Bron: A&M Texas, Nature, CBS News, Quest)

Geef een reactie