Hortensia's stekken

Hortensia’s stekken, dit is de beste tijd en zo doet u dat

Wilt u meer hortensia’s in uw tuin, dan zijn ze gemakkelijk te stekken. In dit artikel vertellen we wanneer u dit het beste kunt doen en hoe het moet gebeuren.

Beste moment om hortensia’s te stekken

Hortensia’s kunnen het hele jaar gestekt worden, maar het beste moment is in de loop van de zomer. Van juli tot september. Dit geldt voor alle soorten. Dit heet dan een zomerstek. Een ander goed moment om te stekken is in het voorjaar. Verschillende soorten hortensia’s kunnen dan gesnoeid worden en het snoeisel kunt u dan meteen als stekken gebruiken. Neem de stekken bij voorkeur ’s ochtends vroeg, op een niet te zonnige dag. De luchtvochtigheid is dan hoger en de overgang voor de stekken is dan minder groot.

Hortensia's snoeien
Lees ook: Hortensia’s snoeien: hoe en wanneer moet dit gebeuren?

Zo kunt u hortensia’s stekken

Kies jonge, gezonde takken uit, zonder bloemen. Ze mogen aan de onderkant iets houtig zijn, als de bovenste gedeeltes maar groen zijn. Maak de stekken zo’n 10 tot 15 centimeter lang en knip ze 1 centimeter onder een bladpaar af. Verwijder de onderste bladeren en halveer het overgebleven blad met een scherp mesje of snoeischaar. Dit zorgt ervoor dat de stek minder vocht verdampt. Wat handig is, aangezien hij nog geen wortels heeft om voldoende water op te nemen. Zo kan hij ongehinderd energie steken in het aanmaken van wortels. Neemt u meerdere stekken, plaats ze dan na het afknippen in een plastic zakje, met daarin wat water, om ze vers te houden tot u ze in aarde kunt zetten.

Dip de stekken eventueel in stekpoeder. Ze hebben dit niet per se nodig, maar wortelen dan sneller. En plaats ze in potjes met stekgrond. Of maak zelf een mengsel van 1 deel grof zand met 1 deel potgrond of 1 deel grind en 1 deel potgrond. Gebruik een stokje of potlood om een opening van ongeveer 5 centimeter diepte te maken voor de stekken. Zorg dat de potjes nog wat dieper zijn, zodat de stekken ongestoord kunnen wortelen. Druk de grond rondom de stekken goed aan.

hortensia's stekken

Zet de potjes in een bak met een klein laagje water, zodat ze van onderaf water kunnen opnemen. De stekken mogen niet uitdrogen en u helpt ze, door ze in een kweekbak te zetten. Of door plastic zakjes over de potten te plaatsen. Het plastic mag de stekken niet raken, dus plaats daar bijvoorbeeld satéprikkers of korte bamboestokjes voor in de aarde, indien nodig. Geef de stekken een lichte plek, maar wel uit de zon.

Hortensiastekken verpotten en afharden

Zo gauw de stekken goed geworteld zijn (u ziet dit, doordat er dan wortels onder uit de pot groeien), hebben de stekken hun extra bescherming niet meer nodig. Verpot ze dan naar een grotere pot met potgrond. Laat de stekken in de potjes binnen overwinteren en laat de jonge planten in het voorjaar afharden in de tuin.

hortensia
Lees ook: Blauwe hortensia roze geworden? Zo krijgt u de oorspronkelijke kleur terug

Hortensia’s stekken door afleggers

Naast stekken, kunt u hortensia’s ook vermeerderen middels afleggen. Dit kunt u op alle momenten in het jaar doen. Kies daarvoor een laaghangende tak uit. Verwijder al het blad, op de bovenste bladeren na. Maak de bodem goed los of breng er eventueel een laagje potgrond op aan. Leg de tak dan plat op de grond en bedek het gedeelte dat direct onder de bladeren komt over een lengte van 20 centimeter met aarde. De bovenste bladeren blijven boven de grond uit steken. Houd de tak op zijn plek, door er een zware pot of baksteen op de zetten. Op deze manier maakt de tak wortels aan. Na ongeveer een jaar is de stek goed geworteld. U kunt hem dan met wortels en al van de rest van de tak losknippen en op een plek naar keuze plaatsen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Seasons, Landleven, Gardeners World Magazine, tuincentrum.nl, ilovemygarden, wikiHow. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie