uitlopers

Aardbeien vermeerderen door de uitlopers te stekken

Als u aardbeien in uw tuin of op het balkon heeft, kunt u ze heel eenvoudig vermeerderen, door de uitlopers te stekken. Dit zorgt steeds weer voor een nieuwe aanwas, met een grotere oogst als resultaat.

Aardbeienoogst wordt elk jaar een beetje minder

Het 2e en 3e jaar is de oogst bij aardbeien het grootst. Daarna neemt die steeds een beetje af en dan is het gunstiger om weer met een schone lei te beginnen. Daarvoor is het niet nodig om nieuwe plantjes te kopen. U kunt ze ook eenvoudig zelf creëren, door de uitlopers van de bestaande plantjes te stekken. Aardbeienplanten vormen namelijk vanzelf uitlopers, waar kleine plantjes aan groeien. Voor de plant is het sowieso beter om die er niet allemaal aan te laten zitten, aangezien het vormen ervan veel energie kost en dat ten koste gaat van de oogst. En zo slaat u dus 2 vliegen in 1 klap, door ze te gebruiken als nieuwe aanplant.

Aardbeien op een schaal.
Lees ook: Hoe gezond zijn aardbeien? En meer wetenswaardigheden over het fruit

Wanneer aardbeien stekken?

Een aardbeienplant maakt per groeiseizoen verschillende uitlopers, met daaraan kleine plantjes aan. Dat kan oplopen tot wel 10 plantjes. Het is een prima manier om zichzelf te vermeerderen, maar het kost dus ook veel energie. Het is daarom beter om ze van de plant te knippen. Maar doe dat niet bij allemaal. Kies 2 à 3 van de mooiste en sterkste exemplaren uit (degene het dichtst bij de moederplant zijn het sterkste) en laat die juist wel aan de plant zitten. Die uitlopers kunt u vervolgens stekken. Augustus is daar een goede maand voor, maar het kan eventueel ook nog in september. Dan hebben de nieuwe plantjes nog voldoende tijd om voor de winter goed te wortelen en zullen ze het jaar erop al aardbeien geven.

Hoe uitlopers van aardbeien stekken?

U kunt ervoor kiezen om de uitlopers direct op een door u gewenste plek in de aarde vast te zetten, of in een potje met potgrond. Soms zijn de uitlopers al in de grond geworteld en staan ze op een plek waar ze kunnen blijven. Dan kunt u ze daar laten. Wanneer u nieuwe blaadjes ziet verschijnen, kunt u ze van de moederplant losknippen en zullen ze daar verder groeien tot volwassen planten.

Aardbeien bewaren
Lees ook: Aardbeien bewaren, zo blijven ze het langst goed in en buiten de koelkast

Wilt u de stekken eerst in potjes planten en pas later op hun uiteindelijke plek, dan moet u ze voorzichtig losmaken als ze zich al gehecht hebben. Vul potjes met potgrond en plaats die in de buurt van de moederplant. Leg de uitlopers op de aarde en bedek de eventuele wortels met een klein laagje grond. Zet de mini-plantjes, als ze nog niet genoeg wortels hebben, vast met een krammetje. Ziet u nieuwe blaadjes groeien, dan mag u de stekken losknippen van de moederplant. Als de potjes helemaal doorworteld zijn (er komen dan wortels onderuit het potje), dan kunt u de nieuwe plantjes uitplanten in het bestaande, of een nieuw aardbeienbed. Vormen de stekken zelf nieuwe uitlopers, knip die er dan vanaf, zodat ze daar geen energie aan kwijt zijn, die ze zelf goed kunnen gebruiken.

uitlopers

Het 1e jaar geven de plantjes nog niet zoveel aardbeien, maar in het 2e en 3e jaar wel. Daarna wordt het weer wat minder en kunt u het proces herhalen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Groei & Bloei, VT Wonen, Pokon, Tuinseizoen, Tuinadvies. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Lion TdL says:

    Boven in de koelkast in een goed afsluitbaar tupperware bakje blijven de aardbeien weken goed is mijn ervaring