bos

12 gemeenten krijgen bos ter grootte van een tennisbaan

Veel Nederlandse dorpen en steden hebben lang niet zo veel natuur meer als vroeger. 12 Nederlandse gemeenten willen hier verandering in brengen door in samenwerking met natuurorganisatie IVN een minibos aan te planten dat ongeveer net zo groot is als een tennisbaan. 

Bossen met 40 soorten beplanting

In het najaar van 2018 worden de minibossen geplant in Goes, Apeldoorn, Alphen aan den Rijn, Almere, Den Bosch, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht. De bosjes zullen bestaan uit meer dan 40 soorten bomen en struiken, zoals de hazelaar, lijsterbes, wilg en berk.

Doel

De bossen worden niet alleen aangeplant om de steden te voorzien van meer groen, maar dienen ook een hoger doel. Zo moeten de minibossen de problemen die kunnen ontstaan bij zware regenval gedeeltelijk oplossen. Tijdens een hoosbui valt er geregeld meer water dan het riool kan verwerken, waardoor er wateroverlast ontstaat. Als dit water opgenomen wordt door de wortels van de bomen en struiken uit het minibos, is de kans op overstroomde straten een stukje kleiner.

Ook hebben experimenten met andere minibossen uitgewezen dat de diverse bomen en struiken veel verschillende soorten dieren aantrekken. “Dat gaat van heel kleine insecten tot konijnen of mollen”, zegt Fabrice Ottburg, ecoloog aan de Universiteit van Wageningen in het NOS Radio 1 Journaal.

Veel interesse

Naast de 12 steden die in het najaar een minibos krijgen, zijn er al verschillende plekken die er een 1 hebben en zijn er nog veel meer gemeenten die er 1 willen. IVN laat op haar website weten dat inmiddels 55 gemeenten interesse hebben getoond. Dat is ongeveer 15 procent van alle Nederlandse gemeenten. 

(Bron: NOS, website IVN)

Geef een reactie