gazon

Het gazon in het voorjaar: verticuteren, bemesten en meer onderhoud

Het gazon kan aan het eind van de winter vaak wel wat onderhoud gebruiken. Bekijk welke onderhoudsklussen u naast verticuteren en bemesten nog meer in het voorjaar moet doen om uw grasveld weer tiptop in orde te krijgen.

Gazon verticuteren

Verticuteren maakt de grond los en verwijdert een eventuele viltlaag. Dit kan simpel met een verticuteerhark, voorzien van scherpe, snijdende punten. Is uw gazon erg groot of heeft u te maken met erg veel mos, dan kunt u wellicht beter een verticuteermachine gebruiken. Door het verticuteren kunnen lucht, water en voedingsstoffen weer goed bij de wortels komen. Maai het gras voor het verticuteren, voor het beste effect.

mollen
Lees ook: Mollen in de tuin: wat is er te doen tegen mollenoverlast?

Gaatjes prikken

Als het gazon veel wordt belopen wordt de grond steeds compacter. Hierdoor kunnen graswortels het moeilijk krijgen, terwijl onkruid juist zijn kans grijpt. Water zakt dan vaak niet goed in de grond weg, waardoor de wortels geen vocht krijgen en het gras zelf stikt. U kunt dit voorkomen door het gazon te beluchten, door er gaatjes in te prikken. Kies een regenachtige periode uit, zodat de grond goed verzadigd is en zich makkelijker laat bewerken. Prik met bijvoorbeeld een spitvork gaten van ongeveer 15 cm diep in het gazon en houd daarbij een afstand van ongeveer 15 cm aan. Bij een groot gazon kunt voor een elektrische gazonbeluchter kiezen.

Gras bijzaaien

Na het verticuteren zullen er kale plekken in uw gazon zichtbaar zijn. Dit groeit over het algemeen vanzelf dicht, maar om het herstel te bespoedigen kunt u graszaad op de kale plekken strooien. Niet alleen heeft u dan sneller weer een aantrekkelijke grasmat, ook krijgt onkruid geen kans om de vrijgekomen ruimte in te nemen. Kies bij voorkeur voor de grassoort(en) die u al heeft, om het 1 geheel te houden. Hetzelfde geldt voor graszoden. Kiest u ervoor om grotere kale plekken met graszoden op te vullen, zorg dan voor dezelfde grassoort als die er al ligt.

gras zaaien

Gazon maaien

Als de temperatuur stijgt gaat het gras weer groeien en is het zaak het maaien weer op te pakken. Vanaf maart elke 2 weken, vanaf april 1 keer per 10 dagen en vanaf mei 1 á 2 keer per week. Afhankelijk van de grassoort op een lengte van 3 á 5 centimeter. Zorg voor scherpe bladen, zodat het gras mooi gesneden wordt in plaats van eraf geslagen wordt. En wissel de maairichting bij elke maaibeurt af, zodat het gras rechtop blijft groeien. Bij een periode van warmte en droogte kunt u het gras beter iets langer laten. Kort maaisel kunt u laten liggen (dit wordt omgezet in voedsel), maar bij grote hoeveelheden, nat weer of een ongelijke verdeling kunt u het beter (deels) verwijderen, om het gras niet te verstikken.

Kanten netjes maken

Aan de randen van een grasveld blijft het gras vaak wat langer, wat een rommelig gezicht geeft. Gebruik daarom een tuinschaar of kantsnijder om de kanten ook netjes te maken. Er zijn ook speciale geautomatiseerde machines te koop om de kanten te fatsoeneren.

graskanten

Kanten afsteken

Door in de lente de graskanten af te steken, krijgt u mooie, strakke graskanten. Het beste kunt u hiervoor een draad spannen, om de lijn te bepalen. Het afsteken zelf kunt u met bijvoorbeeld een schop doen, maar een speciale kantensteker in de vorm van een halve maan geeft het mooiste effect. Het helpt ook een heel eind om de kanten van het grasveld van een opstaande rand te voorzien. Door zo’n beboording is kanten afsteken soms helemaal niet meer nodig, maar het bijknippen zal blijven bestaan. U kunt bijvoorbeeld een afboording gebruiken van hout, steen, Cortenstaal of kunststof.

gazon rand

Gazon bemesten

Als het goed is heeft u eerder al kalk gegeven, als dat nodig is voor uw grondsoort (met een PH-bodemtest kunt u de zuurgraad achterhalen). Kalk geeft de bodem zo nodig de gewenste PH-waarde. Om weer goed te kunnen groeien en voor een mooie, groene kleur is het belangrijk om in het voorjaar daarnaast te bemesten. Bevat uw gazon veel mos, dan kunt u kiezen voor een mestmiddel dat mos omzet in voedsel. Zit er geen mos in het gazon, dan is alleen mesten voldoende. Kweker Krijn Spaan raadt aan dit te doen met biologische mest. Voor een groot gazon is het voordeliger kunstmest te gebruiken vanwege de prijs, maar dat is minder goed. Het doet namelijk niets voor het bodemleven en werkt misschien snel, maar korter.

gras bemesten

Water geven

Wordt het langere tijd warm, terwijl er geen neerslag verwacht is? Sproei dan tijdig. Beter 1 keer langdurig, dan verschillende keren kort, zodat het vocht goed in de grond zakt en de wortels niet te oppervlakkig naar water zoeken.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns Groentips, Tuin en Gras, Stihl, De Tuinen van Appeltern, Hovenier.nl, Buitenleven Gevoel, Online-Tuinman, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie