gazon

Tip 20: aan de slag met uw gazon

De maand april is een goede periode om het gazon te verbeteren. Vaak blijft gras in een milde winter groeien, maar na veel vorst, sneeuw en kou wordt de conditie ervan niet beter op. Dat resulteert in veel mos en geen mooie kleur.

Daarom is het verstandig om het gazon te verticuteren; dit kan met de hand met een verticuteerhark of met een verticuteermachine die te huur is. Nadat er veel mos verwijderd is, ontstaan meestal kale plekken, die u dan moet inzaaien. Tevens moet er gemest worden, dit kan met speciale gazonmest. Een geode gazonmest verbetert de opname van voedingsstoffen en geeft vrij snel een groen gazon. Het bevordert het bodemleven met nuttige micro-organismen. Tevens wordt de weerstand tegen vorst en droogte verhoogd, waardoor het gazon minder kans heeft op ziekten, onkruid en mos.

Strooi ook in het najaar een meststof. Hierdoor gaat het gazon veel sterker de winter in. Is uw gazon er heel slecht aan toe, dan kunt u overwegen een nieuw gazon aan te leggen. Eerst goed spitten en egaliseren en daarna inzaaien. April is ook daar een geschikte maand voor. Wilt u meteen een groen gazon, dan is het mogelijk om graszoden te leggen, wel veel duurder, maar u heeft meteen resultaat en kunt er veel eerder op lopen.

Lees ook: het gazon in het voorjaar: verticuteren, bemesten en meer onderhoud.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 16 2021

Geef een reactie