Zonnekruid

Groentip 25: de vele prachtige kleuren van zonnekruid

Helenium of zonnekruid is een vaste plant die van oorsprong in Amerika groeide en bestaat uit ongeveer 40 soorten eenjarige of vaste planten. Als vaste plant zijn ze erg bruikbaar in onze borders vanwege de lange bloei en de talrijke prachtige kleuren, zoals geel, oranje en bruinrood. De bloei is vanaf juli tot en met september.

Als de bloemen zijn uitgebloeid, is het verstandig deze weg te knippen, waarna er vrij snel weer nieuwe bloemknoppen ontstaan. Heleniums zijn winterhard en kunnen in ons klimaat prima groeien. ze moeten wel voldoende zon krijgen. Ze houden niet van te droge grond en deze moet doorlatend en voedzaam zijn. In het voorjaar zijn deze planten gemakkelijk te scheuren.

Het assortiment is de laatste jaren flink uitgebreid met nieuwe soorten. Een mooie soort is Helenium ‘Loysder Wieck’; hij heeft oranjebruine bloemen en wordt ongeveer 90 cm hoog. Deze plant is gevonden door een leraar plantenkennis in Leusden. Een oude soort is Helenium ‘Moerheim Beauty’, met oranjerode bloemen en een chocoladebruin hart. De vroegst bloeiende is ‘Sahin’s Early Flowerer’ (zie foto), die eind juni al begint te bloeien met oranjegele bloemen. Een laatbloeiend ras is ‘Indiansummer’, met bronsrode bloemblaadjes die verbloeien naar koperkleurig.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13 2021

Geef een reactie