Erwtenplant

Erwtenplant: Senecio rowleyanus

Het zal geen verrassing zijn waaraan de erwtenplant (Senecio rowleyanus) zijn naam te danken heeft. Aan zijn stengels verschijnen dikke blaadjes, die op erwten lijken. In het buitenland gaat de plant ook wel als parelplant door het leven.

Standplaats

Deze plant wordt meestal als hangplant toegepast, maar kan eventueel ook langere tijd uit de voeten in een hoge pot. Geef de erwtenplant een lichte (maar niet te zonnige) plek in een warm vertrek. Kou kan hij namelijk niet waarderen. Zorg daarbij ook dat hij niet op de tocht staat of hangt.

Erwtenplant

Water geven

De waterbehoefte is klein. In de zomer is eens per week water geven genoeg en in de winter eens in de 2 weken of nog minder vaak. Zorg dat het water goed kan weglopen en laat de grond tussentijds eerst weer opdrogen voordat u opnieuw water geeft.

In de lente en de zomer kunt u eens per maand wat extra voeding tijdens het gieten geven voor vetplanten en cactussen.

Snoeien

Als de stengels te lang of wat kaal worden, dan kunt u die eenvoudig inkorten tot de gewenste lengte. Eventueel kunt u het snoeimateriaal stekken, door de stengels eerst een paar dagen te laten drogen en ze vervolgens in de kluit van de gestekte plant terug te steken (hierdoor krijgt u meteen een vollere plant) of door ze in een eigen bakje met grond te zetten. Dit kan stekgrond zijn, maar ook potgrond met wat zand of grind er doorheen gemengd. Zorg dat de erwtjes zelf de grond daarbij zo min mogelijk raken, dus steek ze zo dicht mogelijk bij de potrand in de aarde en verwijder zo nodig, zo voorzichtig mogelijk wat erwtjes van de stengel.

Verpotten

Eens in de 2 á 3 jaar is het goed de erwtenplant van wat verse grond te voorzien. Gebruik hiervoor speciale grond voor cactussen en vetplanten of voeg wat zand toe aan normale potgrond. Zet de plant bij het verpotten in een niet te ruime pot, want dan is er eerder kans dat de grond teveel water vasthoudt, waardoor de wortels zullen rotten.

Bloei

Het gebeurt in de huiskamer niet zo vaak, maar de erwtenplant kán tot bloei komen. Mocht dit gebeuren, dan heeft u geluk, want de bloempjes zijn klein, maar best fraai.

Erwtenplant

Senecio herreianus

Er is ook een variant met puntvormige blaadjes, de Senecio herreianus.

Giftig

De erwtenplant is giftig, dus houd hem uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Geef een reactie