Wat is beter voor de huid, zeep op douchegel?

Wat is beter voor de huid, zeep of douchegel?

Elke dag onder de douche is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, er zijn mensen die zelfs meerder keren per dag douchen. Eenmaal onder de douche wordt er vaak gewassen met een douchegel. Heel handig, maar hoe goed is deze douchegel voor de huid? En is het misschien beter om een stuk zeep te gebruiken?

Desinfecteert

Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen. Wassen doet niet iedereen traditioneel meer met een stuk zeep. Steeds vaker gebruiken we een douchegel.

Douchegel

De gemiddelde douchegel bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Daarnaast zitten vloeibare zepen vol met conserveermiddelen om schimmels tegen te gaan. De douchegel is weliswaar makkelijk in gebruik, maar vergroot de kans op uitdroging van de huid. In sommige gels zitten agressieve en synthetische stoffen zoals sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten wat de huid droog en gevoelig maakt.

Zeep

In zeep zit nauwelijks water. Het bestaat uit vet en loog. Zeep is van nature alkalisch en daardoor antibacterieel. Maar er is een kanttekening als het gaat om zeep. Veel van de zeepsoorten die wij in de winkel kopen bevatten bestanddelen als palmolie, kokosolie en rundvet. Daarnaast worden aan de zeepjes nog geur- en kleurstoffen toegevoegd om ze onder andere lekker te laten ruiken. Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. Kijk goed op de verpakking wat er in de zeep zit voor u het aanschaft.

Goedkoop, milieuvriendelijker en handig in gebruik

Een stuk zeep heeft nog meer voordelen. De verpakking is in veel gevallen te recyclen en zeep is goedkoper dan douchegel. Het is ook veel langer houdbaar. En gaat u binnenkort op reis met het vliegtuig? Neem dan een stuk zeep mee. Geen gedoe van lekkende flesjes in de koffer en het mag gewoon mee in de handbagage. Doe de zeep wel in een papiertje zodat het niet direct tegen de kleding aan komt. Leg het ertussen en uw kleding ruikt ook nog eens lekker fris.

(Bron: Volkskrant/Flair/Wikipedia/Gezondheidsplein)

Geef een reactie

Reacties (22)

 1. klontje says:

  Teveel douchen is fout en met al die zeepsoorten wordt het er niet beter op. Een mens heeft ter bescherming tegen vreemde miniscule indringers een soort huidsmeer om daar tegen te beschermen. Was je dat er af, dan gaat een gezonde huid, als de weerlicht proberen dat te herstellen.

 2. Robertjc says:

  Interessant. Vertel eens: waar koop ik de plantaardige zeep zoals hierboven beschreven? Of noem eens wat merken, zodat ik via internet kan bestellen? Ik neem overigens aan dat Sunlight (het enige zeepmerk dat ik tot nu toe ken) niet de aangewezen zeep is voor de huid, maar gebruikt moet worden voor de handwas.

  1. Mandemaker says:

   Kijk eens op soap7 heerlijke zeep op basis van natuurlijke ingrediënten .

  2. Lottje20 says:

   Ik koop Allepozeep bij Dille en kamille. Dat is een 100% natuurlijke zeep gemaakt van olijfolie. Je kunt ook nog kiezen voor laurier erbij, dat sterk antiseptisch is. Voor mij met mijn eczeem huid een van de weinige zepen die ik verdraag. Als je deze zeep koopt steun je ook nog de eeuwenoude zeepfabrieken in Aleppo

 3. Coby Van Roonvan Walsum says:

  Iedere dag douchen is niet nodig, maar slecht voor je huid.
  Douche met enkel water en gebruik zeep of douchegel twee maal in de week.

  1. Jo 43 says:

   Toen er geen warm water was er ook geen douch,
   Ben van de tijd het teiltje een maal in de week en dan om de beurt in het zelfde bad water.

 4. Jeichien Ottens says:

  Robertjc. Welkom op deze aarde ; melkmeisje/groene zeep als enkele voor beelden ga eens winkelen dan zie je ook sunligt en meerdere merken. Als u terug gaat naar Venus of Neptunes neem voor iedereen een zeepje mee.

 5. Ineake says:

  Robertjc: er is niets mee met Sunlight zeep, als kind vaak gebruikt en resultaat bijna geen pukkeltjes gehad en nu (bijna 60) geen rimpels!

 6. LAURENS says:

  De huisarts gaf de raad om mijn huidirritatie (jeuk) niet te wassen met gel, maar met zeep. Gel bevat veel antioxidanten. En dat hielp. En een dermatologie adviseerde vervolgens slechts tweemaal per week te douchen met zeep. Geen woord vaan beide artsen over welke zeep. Dat is slechts een kwestie van uw portemonnee.

 7. Ellykreukniet says:

  Aleppo zeep is 100 procent natuurlijk, is gemaakt van olijfolie. Is goed te verkrijgen via internet. Fijne zeep.

  1. Jo 43 says:

   Oké bedankt

 8. la3003 says:

  Er staat boven vermeld dat een stuk zeep anti bacterieel is, maar ik moet U helaas teleurstellen , maar dat is niet juist. Zeep heeft een ph van 9-10 en dat is veel te laag om antibacterieel te zijn. De hygiene komt bij zowel douchegel als zeep gewoon van het wassenaar dood geen bacteriën!!!
  Ook is zeep door de hogere ph meer ontvettend dus droogt huid meer uit. (zepen bevatten geen palm of kokos olie, maar vetzuren gemaakt van palm olie. en de vetzuren worden geneutraliseerd met loog tot zeep.

  Met vriendelijke groeten

  Aad Lansbergen

 9. rozemarijn13 says:

  Kom je toevallig in zuid Frankrijk, koop dan de lekkere zeepjes op de markt van de savon de Marseille. Niet duur, gemaakt van olijfolie

 10. Nora51 says:

  Gewoon alleen afspoelen met water en (hooguit) een keer per week zeep gebruiken. Daar vaart mijn huid wel bij.

 11. Sjaantje109 says:

  Ik gebruik tegenwoordig Aleppo zeep, en daar knapt je huid ontzettend van op. Het is heel erg zacht, je kunt er zelfs je haar mee wassen. Voor mij echt niets anders meer, elke dag geniet ik er van, en ik heb al veel andere mensen een stuk zeep kado gedaan.

  1. Verzorgende030 says:

   Sjaantje109 dat deed ik ook een xtje, en toen vroeg die kennis boos of ze soms stonk ? dus ik kijk nu wel uit ?…

 12. RABE says:

  Ik ga nog steeds voor een stuk zeep met olijfolie uit de Provence, maar als dat niet voor handen is, gebruik ik gewoon Sunlight zeep. Vroeger gingen we 1 keer per week in bad. Tegenwoordig moet er iedere dag gedouched
  worden. Hierdoor slopen we de natuurlijke bescherming van het lichaam.
  Ik douche 3 keer in de week met de temperatuur op 36 graden en ik heb geen vliegen om me heen. Gewoon op tijd schone kleding aan doen en het boek allemaal beestjes van Jop de Vrieze lezen.
  En niet bij elke douche keer is zeep nodig.
  We hebben toch geen vervuilend werk meer.
  Dus in mijn badkamer geen dure luxe middeltjes met luchtjes.
  Ik ruik liever schoon, dan naar parfum.

  1. Jo 43 says:

   Hopje hopje 3 X door het sopje 3 X door het doosje en hij ruikt weer als een roosje

 13. HenkJanny says:

  Volgens onze huisarts is 2tot3maal douchen per week meer dan voldoende en weinig zeep of douchecel gebruiken 1 maal per week is voldoende. het beschermende huidvet blijf dan aanwezig

 14. Chapeau says:

  wat een gezwets toch allemaal!

  1. Sanny Klingler says:

   Verstand op nul en je blik op oneindig en lekker alles doen wat slecht is voor jezelf en deze aardbol.

 15. Sanny Klingler says:

  Elke dag douchen is met water zonder zeep misschien wel goed maar beseffen we wel hoeveel (drink) water er daarmee dagelijks door de doucheputjes loopt? In bepaalde beroepen is het waarschijnlijk nodig maar elke dag iedereen onder de douche is water misbruiken!
  Niet rimpelig worden heeft overigens ook niets met de zeepsoort te maken maar met je huid. Ik heb hetzelfde en was me met verschillende soorten “zeep”, afwisselen kan ook geen kwaad.