handdroger

Wat is hygiënischer, de handdroger of papieren doekjes?

Door het coronavirus weten we allemaal hoe belangrijk het is om onze handen te wassen. Maar ook het droogmaken van de handen na het wassen mag niet vergeten worden. Thuis doet u dit hoogstwaarschijnlijk met een handdoek, maar op openbare toiletten hangt vaak een handdroger, of kunt u gebruik maken van papieren handdoekjes. Maakt het verschil waarmee u uw handen droogt? 

Drogen net zo belangrijk als wassen

Zelfs wanneer u uw handen goed wast met water en zeep, blijven er altijd wel enkele bacteriën achter. Dat maakt het afdrogen van uw handen eigenlijk net zo belangrijk als het wassen, bacteriën vermenigvuldigen zich namelijk extra snel in vocht. Het is dus zaak om uw handen zo droog mogelijk te krijgen, maar waarmee gaat dat het best?

Ziektekiemen verspreiden

Uit onderzoek van de Britse University of Leeds blijkt dat handdrogers een stuk meer ziektekiemen verspreiden dan de papieren handdoekjes in openbare toiletten. De onderzoekers meten tijdens hun onderzoek de hoeveelheid bacteriën rondom de apparaten en vinden meer ziektekiemen in de lucht rondom handdrogers, dan bij de papieren handdoekautomaat.

Papier is hygiënischer

Papieren doekjes zijn niet alleen hygiënischer, maar door een papieren handdoekje te gebruiken drogen uw handen ook sneller met een automatische handdroger. Een handdroger heeft er namelijk 45 seconden voor nodig om uw handen zo goed als droog te krijgen, terwijl een papieren handdoekje dit in 10 seconden doet. En aangezien uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde persoon zijn of haar handen maar 22 seconden onder de handdroger houdt, worden de handen dan dus niet helemaal droog waardoor bacteriën zich weer sneller kunnen verspreiden. Qua hygiëne kunt u in openbare toiletten dus het best kiezen voor het droogmaken van uw handen met papieren handdoekjes.

Handdroger is milieuvriendelijker

De keerzijde van het gebruik van deze papieren handdoekjes is dat het niet erg milieuvriendelijk is. Voor het milieu zijn de meeste handdrogers een zuinigere optie. Zeker de moderne varianten die weinig stroom verbruiken. En als u uw handen met net iets meer geduld droogt, is ook het drogen van uw handen met een handdroger een hygiënische optie.

Spaarzaam

Wilt u toch papieren doekjes blijven gebruiken? Gebruik deze dan spaarzaam, vaak (zeker wanneer u uw handen na het wassen eerst even uitschut, waardoor ze niet meer kletsnat zijn) is 1 velletje al genoeg wanneer u deze dubbelvouwt.

(Bron: AsapScience, Gezondheidsnet, Margriet)

Geef een reactie