Een pioenroos planten in de tuin: zo doet u dat en 11 redenen waarom hij niet tot bloei komt
Publicatiedatum: 11 mei 2025
Met zijn indrukwekkende bloemen is de pioenroos een sieraad in de tuin. Eenmaal aangeplant, heeft u daar vele jaren plezier van. Mits hij goed aanslaat, want het komt voor dat hij niet tot bloei komt. We vertellen hoe u hem het beste kunt planten en geven 9 redenen waarom hij soms niet tot bloei komt. Plus de oplossingen daarvoor.
Een veelvoud aan soorten
De eerste keuze die u moet maken, is welke soort pioenroos u aanplant. U kunt kiezen uit meer dan 1.000 soorten, met enkele, half dubbele of dubbele bloemen. En dat in kleuren van wit tot roze en van geel tot bijna purper en alles wat daar tussenin zit. Wilt u gelijk optimaal van uw pioen genieten, kies dan voor een redelijk groot exemplaar en koop hem wanneer hij in bloei staat, dan weet u precies wat voor soort bloemen u kunt verwachten.
Maar een kleiner exemplaar, dat nog knoppen moet aanmaken, kan uiteindelijk ook een heel goed resultaat geven. Al kan het soms een paar jaar duren voor hij optimaal bloeit. Door een aantal verschillende soorten te planten, die een net wat andere bloeitijd hebben, kunt u de bloeiperiode verlengen.
Wanneer kan een pioenroos het beste geplant worden?
Het voorjaar en het najaar zijn de beste momenten om een pioenroos te planten. Doe dit het liefst op een bewolkte dag, zodat de kluit niet te veel uitdroogt. En wanneer het niet vriest.
Hoe en op welke plek kunt u een pioenroos het beste planten?
De pioenroos (Paeonia) staat graag op een hele zonnige plek, in een vochtige en voedingsrijke bodem. Het water moet wel goed kunnen wegzakken, want hij houdt niet van te natte grond.
Maak een plantgat waarin de kluit goed past en die zeker niet te diep is. Maar wel zo diep en breed dat u er een klein laagje verse potgrond omheen kunt aanbrengen, waar de plant met zijn wortels in komt te staan. Plaats de pioen in het gat en voeg ook nog een heel klein laagje aarde bovenop de kluit. Zit de plant te diep in de grond, dan kan dat ervoor zorgen dat hij niet in bloei komt. Zorg er ook voor dat er rondom de plant voldoende ruimte is om te groeien. Hij houdt er niet van als andere planten te dicht in de buurt staan. Geef goed water na het planten en houd de grond erna licht vochtig, zonder de plant te doorweken.
De meeste pioenen worden maximaal een meter hoog, maar door de zware bloemen is er vaak wat ondersteuning van de bloemstengels nodig. Plaats dit er meteen bij of in elk geval voordat de stengels al teveel doorbuigen.

Waarom komt een pioenroos soms niet tot bloei?
Er zijn veel redenen waarom een pioenroos minder of zelfs helemaal niet tot bloei komt. Hierbij 11 belangrijke redenen op een rij:
- Zoals we hierboven al beschrijven, is de plantdiepte een belangrijk aspect hierin. Wanneer u hem te diep plant, kan dat tot gevolg hebben dat er geen of een matige bloei volgt. Bedek de kluit dus uiterlijk met enkele centimeters grond.
- Een tweede reden kan zijn dat het om een hele jonge plant gaat. Het kan dan een paar jaar duren voor hij in bloei komt.
- Daarnaast heeft de plant veel zon nodig. Minstens 6 uur per dag. Op een schaduwrijke plek zal hij moeilijk in bloei komen.
- Verder is de grondsoort van belang: bij arme en droge grond zal hij zeker niet floreren.
- Heeft het in het voorjaar streng gevroren, dan kan het zo zijn dat de knoppen voor dat jaar zijn bevroren en niet verder tot ontwikkeling komen. Plaats in het jaar erop bijvoorbeeld een juten zak om de plant tijdens strenge vorst, om herhaling te voorkomen.
- Regent het veel of staan er andere planten te dicht op uw pioenroos, dan kan hij last krijgen van de schimmelziekte Botrytis. U herkent dit aan bruine verkleuringen of grijs schimmelpluis. Verwijder de aangetaste delen zo snel u het ziet en zorg voor een goede luchtcirculatie. Door de grond rondom los te woelen, helpt u hem ook.
- Ook het verplaatsen van de plant kan een reden zijn dat een pioen niet meer bloeit. Doe dit als het even kan nooit. In veel gevallen reageert hij hier namelijk slecht op. Dan kan hij zomaar een paar jaar niet meer bloeien of zelfs helemaal nooit meer. Of lees hieronder hoe u dit het beste aanpakt.
- Plant hem bij voorkeur ook niet waar eerder al een pioenroos gestaan heeft, want dan kan de grond uitgeput zijn. Is dit toch de beste plek, ververs de bodem dan met compost of potgrond.
- Om tot een rijkere bloei te komen, kunt u hem 2 keer per jaar een universele, organische plantenvoeding geven.
- Verwijder uitgebloeide bloemen na de bloei, zodat hij al zijn energie gebruikt voor zijn nieuwe bloei in het jaar erop.
- En voor het beste resultaat kunt u hem het in oktober tot 3 à 5 centimeter boven de grond wegknippen.
Wat als u een pioenroos toch moet verplanten?
Is het absoluut noodzakelijk om uw pioenroos te verplanten, bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen en hem graag wil meenemen? Dan is de kans op succes het grootst wanneer u dit in het najaar doet. Dit is namelijk het beste moment om planten te verplanten. Wacht tot het moment dat hij in rust gaat en knip dan de bovengrondse delen weg. Zorg er bij het uitgraven voor dat u de kluit zo min mogelijk beschadigt en zo veel mogelijk wortels mee krijgt. Is hij erg groot, dan kunt u hem eventueel in verschillende stukken opdelen. Zet de plant of plantdelen vervolgens direct, zoals hierboven beschreven, op de nieuwe plek. En geef de eerste tijd goed water, zodat hij niet uitdroogt.
(Bron: Archief, Buitenleven, Tuinseizoen, Gardeners World Magazine, Directplant, Tuinadvies, Mypeonysociety.com. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er ontbreekt 1 tip;
Mee verhuizen, ik heb 5 kleine bij de Aldi gekocht en wegens zoeken naar betere locatie / woning nu 5 zware grote potten mee verhuist.
Ze staan nog in de pot en in ’t najaar na snoeien als hierboven staat vanuit de pot naar volle grond doen.
Voorzichtig uit de pot en met grond en al en verse rondom en in 2026 staan ze in de tuin.
Wel is de staat met heel veel zand weggegraven en compost in gedaan.
De potten voor Oost, Zuid en West waren gemerkt dus plant met stip naar voren op zelfde richten ga ik straks herplanten.
Als je deze gaat draaien worden ze groene struiken.
Alle potten kregen druppeltje verf op Zuid + nummer welke kleur in welke zit en waar deze ooit stond.
De nu uit 2019 bij Aldi gekochte, ik hoop op 5 overlevende na verhuizing, dit jaar weer knoppen in alle 5 potten.