blauwe

Blauwe (buiten)ruimtes goed voor ons welzijn

Ervaart u een gevoel van vrijheid of geluk als u naar een strakblauwe lucht of water kijkt? Dat kan wel kloppen, want blauwe buitenruimtes hebben dit effect op ons.

Onderzoek buitenruimtes

In de buitenlucht vertoeven is sowieso goed voor een mens. Maar (kleinschalig) onderzoek, waar wetenschappelijke website ScienceDirect over bericht, toont aan dat er extra gezondheidsvoordelen zitten aan verblijven in blauwe buitenruimtes. Hiervoor hebben 59 proefpersonen (kantoormedewerkers) 3 weken lang steeds 4 dagen 20 minuten in een andere omgeving verbleven. Te weten het strand van Barcelona, met blauwe lucht, de stad zelf en tenslotte de controleruimte, waarbij ze binnen zijn gebleven.

Achteraf zijn allerlei zaken bekeken, zoals de bloeddruk, de hartslag, het humeur en het welzijn. Daaruit is gebleken dat het welbevinden van de kantoormedewerkers flink is toegenomen in de blauwe buitenruimte. In vergelijking tot de stadse situatie en de situatie binnen. De eindconclusie van het onderzoek is dat een korte wandeling van 20 minuten in een blauwe omgeving geen aantoonbare gezondheidsverbetering op het vlak van het hart laat zien. Voor het humeur en het welzijn is het echter een weldaad gebleken.

Blauwe kleur zorgt voor ‘grotere wereld’

De kleur blauw wordt vaak geassocieerd met kalme wateren en de blauwe lucht. In de kleurenleer staat de kleur aangemerkt als kalmerend en rustgevend. In een grote blauwe buitenruimte hebben mensen het gevoel dat er grotere dingen zijn in de wereld en wordt het perspectief vergroot. Er zijn in een blauwe omgeving minder prikkels en daardoor is er meer ruimte voor creatieve ideeën. Waar gewerkt of vergaderd wordt zorgen blauwe muren daarnaast voor meer concentratie en een hogere productiviteit.

Blauw in de slaapkamer

Niet alleen blauwe buitenruimtes hebben een positief effect op ons welbevinden. Ook voor de slaapkamer is blauw een zeer geschikte kleur. Dat heeft de Britse hotelketen Travelodge onderzocht. Tijdens het onderzoek is bekeken welke kleuren in hotelkamers voor de beste nachtrust zorgen. De kleur blauw blijkt daarbij bovenaan te staan. Niet alleen hebben de deelnemers aan het onderzoek aangegeven in de blauwe kamers de meeste uren geslapen te hebben (7 uur en 52 minuten), ook is bevestigd dat de kleur blauw een rustgevend gevoel geeft en de hartslag helpt verlagen.

(Bron: Margriet, Bedrock, Science Direct, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord