natte neus hond

Dit is waarom de neus van uw hond vaak nat is

U heeft vast weleens opgemerkt dat de neus van uw hond nat aanvoelt. Maar waarom is dat eigenlijk het geval? En moet u zich zorgen maken wanneer uw hond een droge neus heeft? 

Waarom een natte neus?

De neus van een hond is nat, omdat er kliertjes in de neus zitten die vocht afgeven. Dit vocht is belangrijk, omdat de hondenneus zo goed schoon blijft waardoor de hond goed kan blijven ruiken. Daarnaast heeft een hond een groter slijmvlies in zijn neus. De lucht die de hond inademt gaat langs dit slijmvlies om gereinigd te worden, daar wordt het warm en vochtig van. Daardoor geeft het slijmvlies dus ook meer vocht af dan bij bijvoorbeeld een mens, wiens slijmvlies kleiner is. Als laatste komen ook nog eens de traanafvoerbuizen van een hond uit aan de voorkant van zijn neus, wat op sommige momenten voor nog meer vocht kan zorgen.

Goed reukvermogen

Maar dit alles gebeurt niet zonder reden, het zorgt er namelijk voor dat het reukvermogen van een hond zo goed mogelijk blijft. Ruiken is namelijk het belangrijkste zintuig voor honden. Zo hebben honden waar een mens 5 miljoen reukcellen heeft, tussen de honderdvijfentwintig en driehonderd miljoen reukcellen. Hiermee kunnen ze tot wel tienduizend keer beter geuren herkennen dan een mens. Dit reukvermogen is overigens niet voor elke hond hetzelfde. Het verschilt per ras, maar ook per geslacht. Teefjes (vrouwelijke honden) zijn bijvoorbeeld beter in het onderscheiden van geuren dan reutjes (mannelijke honden). Zeker wanneer een reu gecastreerd is, neemt zijn reukvermogen af.

hond
Lees ook: Uw hond is wellicht niet zo oud als u denkt

Last van een droge neus?

Het kan ook voorkomen dat uw hond (soms) een droge neus heeft. In de meeste gevallen hoeft u zich dan niet direct zorgen te maken. Een droge neus kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een slechte luchtcirculatie of doordat uw hond bij een warmtebron in de buurt is geweest. Blijft de droge neus langer aanhouden? Dan kan dit wel betekenen dat uw hond iets onder de leden heeft. Dan kan het slim zijn om een bezoek aan de dierenarts te brengen. Dat geldt ook wanneer de neus van uw hond zo droog is dat hij gebarsten is of dat er korstjes of zweren op zitten.

(Bron: Dierenapotheek.nl, Margriet.nl, Rover.com)

Geef een reactie