Duur 01:47
Gepubliceerd op 1 januari 1947

Het kerstfeest nadert

Waarschijnlijk heeft ook u de kerstversiering weer tevoorschijn getoverd. Ballen, slingers, nepsneeuw en lichtsnoeren. Men trekt letterlijk behoorlijk wat uit de kast als het om de aankleding van feestmaand december gaat.

Voorbereidingen van vroeger

Ieder heeft zo zijn of haar eigen traditie als het op de kerstvoorbereiding aankomt. Met de boom aankleden komt u waarschijnlijk al helemaal in de stemming. En die fijne kerstliedjes op de achtergrond doen dan ook prima hun werk. Maar hoe bereidde men zich vroeger voor op het kerstfeest? Wij doken in het archief en vonden beeldmateriaal uit 1947 rondom de voorbereidingen op Kerstmis.

Extra werk

In de glasblazerij zien we hoe de pieken stuk voor stuk vorm krijgen. Eerst nog van dun geblazen glas maar uiteindelijk schitteren ze doordat de pieken ondergedompeld worden in een zilverbad. Daarnaast is de kaarsenproductie flink opgeschroefd om te voldoen aan de extra vraag tijdens de feestdagen. Natuurlijk is er ook zonder stal geen kerst, dus worden de Bijbelse figuren tentoongesteld in de kerk.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer