pantoffels

De hele dag op pantoffels? Dat kan zorgen voor lichamelijke klachten

Het wordt kouder en de meeste mensen zullen nu een stuk vaker binnenzitten dan normaal. Dan is het lekker knus om de hele dag op warme, zachte sloffen rond te lopen. Maar de hele dag pantoffels dragen, dat is misschien toch niet zo slim. Het blijkt namelijk niet altijd goed voor uw lichaam te zijn. 

Rug- en nekpijn

Pantoffels worden door veel mensen comfortabel gevonden omdat ze lekker warm en zacht zijn. Maar juist dat zachte kan voor vervelende gezondheidsklachten zoals rugpijn zorgen. “Op pantoffels kunt u nooit actief lopen. Daarom sloffen de meeste mensen hier ook op en dat is niet voor voor uw houding. Daarbij zijn voeten gebouwd om op een dempende ondergrond te lopen. Op een harde ondergrond reageren voeten anders. Omdat veel huizen een harde vloer als ondergrond hebben, kunt u hierdoor lichamelijke klachten krijgen, zoals rug- en nekklachten. Pantoffels bieden namelijk geen stevigheid, maar u loopt er wel mee over een harde ondergrond,” legt podotherapeut Nina Ordelman uit aan tijdschrift Margriet.

Makkelijke voeten?

Toch zal niet iedereen klachten ondervinden wanneer zij vaak op sloffen rondwandelen. Sommige mensen hebben namelijk zogenoemde ‘makkelijke voeten’, wat betekent dat zij zonder moeite overal op kunnen lopen. Helaas is niet iedereen gezegend met makkelijke voeten en krijgen veel mensen op den duur wel klachten van het (te)veel rondlopen op pantoffels. Ordelman: “Wanneer u klachten ervaart is het eigenlijk al te laat.” Daarom kunt u er voor de zekerheid voor kiezen om ook binnenshuis op schoenen te lopen, ook slippers kunnen hier geschikt voor zijn zolang deze goed aansluiten op uw voeten. Zeker wanneer u sowieso al last heeft van rug- of nekklachten is het een goed idee om thuis ook altijd op schoenen of slippers te lopen.

Verschillende soorten pantoffels

Maar als sommige slippers geschikt zijn om op te lopen, zijn er dan ook geen pantoffels die wel geschikt zijn om de hele dag te dragen? Er bestaan gelukkig ook sloffen die meer ondersteuning bieden. Dit zijn sloffen met een wat stevigere, isolerende zool. Zo’n zool zorgt ervoor dat uw voeten steviger in de slof zitten en dat u op een minder zachte zool loopt. Wel blijft het feit dat pantoffels zijn gemaakt om lekker te zitten en zijn daarom vaak (te) slap zijn om echt de hele dag op rond te lopen. Dit betekent overigens niet dat u helemaal geen sloffen meer moet dragen, tijdens het zitten of voor een paar uur kan het geen kwaad om lekkere pantoffels aan te trekken, zolang u er maar niet de hele dag op loopt.

(Bron: Margriet.nl, Libelle.nl)

Geef een reactie