fruitbomen

Fruitbomen snoeien in de winter, voor meer en beter fruit van peren- en appelboom

Fruitbomen kunnen grofweg worden verdeeld in pitvruchten en steenvruchten. Beide hebben ze een andere snoeitijd. Voor pitvruchten, waaronder de appel- en perenboom, geldt dat de hoofdsnoei in de winter moet gebeuren. Bij steenvruchten, zoals de perzik en kersen, wordt dit over het algemeen na de pluk gedaan. We vertellen hoe u bij het snoeien van een appel- of perenboom te werk moet gaan.

Wanneer en waarom fruitbomen snoeien?

Zoals hierboven aangegeven, valt de hoofdsnoei van de fruitbomen van de appel en peer in de winter. Dit kan in de periode december tot eind februari. Doe het niet eerder, want dan worden ze bevattelijk voor ziektes. Kies een droge en vorstvrije dag. Lichte vorst tijdens de nacht is geen probleem, als het overdag maar boven het vriespunt uitkomt.

Het snoeien van de fruitbomen is nodig om ze niet te dicht te laten groeien. Na het wegsnoeien van overbodige takken kan die energie worden gestoken in het produceren van bloesem en vruchten. Ook profiteren de vruchten dan optimaal van het zonlicht, waardoor er meer van groeien en het fruit lekkerder van smaak wordt. Door te snoeien zorgt u er daarnaast voor dat de bomen niet te groot worden.

snoeien winter
Lees ook: Snoeien in de winter: wat, wanneer en hoe om te gaan met vorst?

Zo moeten een peren- en appelboom gesnoeid worden

U heeft een schone en goed scherpe snoeischaar nodig en bij eventuele dikkere takken een takkenschaar of boomzaag. Knip om te beginnen bij de fruitbomen alle uitlopers vanuit de grond weg en eventuele uitlopers op de stam ook. Dit geeft direct een netter gezicht. Verwijder daarna alle waterloten, dit zijn takken die loodrecht omhoog groeien. Ga vervolgens aan het werk met takken die elkaar hinderen of kruizen. Verwijder daar de slechtste van. Knip ook naar beneden of naar binnen groeiende takken weg. Het hart van de boom wordt zo luchtiger, waardoor de overblijvende takken en de latere vruchten zo veel mogelijk licht krijgen.

fruitbomen

Knip de takken terug tot op een hoofdtak of de onderste, naar buiten gerichte knop. Snoei tenslotte sterke takken, die het jaar ervoor zijn gegroeid tot op de helft terug. Doe dit net boven een naar buiten gerichte knop. Zo wordt de vorming van nieuwe scheuten gestimuleerd, die weer nieuwe vruchtsporen zullen aanmaken. Een perenboom groeit vaak wat sneller dan een appelboom en maakt langere takken aan. Die moeten regelmatig gesnoeid worden, anders wordt de peer al snel erg groot. Verder is de snoeiwijze van appels en peren hetzelfde.

Na een te sterke snoei van de fruitbomen kan het gebeuren dat er meer waterloten worden aanmaakt. Deze kunt u dan tijdens de zomersnoei wegsnoeien.

(Bron: Krijns groentips, VT Wonen, De Tuinen van Appeltern, Intratuin. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord