Cyclaam

Cyclaam (Cyclamen persicum)

De cyclaam is een razend populaire kamerplant, terwijl hij zich in de warme huiskamer niet per se het prettigst voelt. Maar plantenliefhebbers met groene vingers weten het beste in deze plant naar boven te halen.

Standplaats

De cyclaam wordt ook wel alpenviooltje genoemd, terwijl hij daar oorspronkelijk niet vandaan komt. Hij komt voor in het Middellandse zeegebied en de versie die wij als kamerplant gebruiken komt uit Iran.

Een lichte plek, liefst op het noorden, is het meest geschikt. Wilt u lang plezier hebben van uw cyclaam, zet hem dan op de koelste plek in huis. Rond de 15 graden is ideaal. In de woonkamer is het meestal toch al gauw een graad of 5 warmer. Is dat toch de plek waar u hem het liefste plaatst, zorg er dan in elk geval voor dat hij niet te dicht bij de verwarming staat en dat hij niet in de zon staat.

cyclaam_rood_shutterstock-klein

Water geven

Dit is één van de planten die u het beste van onderaf water kunt geven. Een pot met schotel werkt hierbij het beste. De cyclaam groeit uit een knol en van onderaf water geven voorkomt dat er teveel water op het hart van de knol terecht komt. Die daardoor kan gaan rotten. Dompelen mag overigens ook, maar dan moet u de plant wel goed laten uitlekken voordat u hem in de eventuele sierpot terug plaatst. Steeds water geven als de kluit nog net vochtig is. Als hij te ver in droogt gaan de bladeren hangen, maar meestal herstelt hij zich goed als u er snel genoeg bij bent.

Geef cyclamen in bloei om de 2 weken plantenvoeding voor bloeiende planten tijdens het gieten.

Bloei

De bloemen van de cyclaam steken opvallend af tegen de lager gelegen hartvormige, gemarmerde bladeren. Het lijkt bijna wel of ze op hun kop staan, wat een grappig effect geeft. Ze zijn in allerlei felle, vrolijke kleuren te krijgen, maar ook in sierlijk wit en ze geven soms een heerlijke, subtiele zoete geur af. Uitgebloeide bloemen kunt u voorzichtig uit de plant draaien.

cyclaam

Na de bloei kunt de plant ‘overhouden’ en opnieuw in bloei krijgen. Geef de cyclaam daarvoor een rustperiode, waarin u steeds minder water geeft. De plant wordt langzaamaan lelijker en uiteindelijk sterven de bladeren af. Zet de knol vervolgens in verse grond en geef weer water. De bovenkant van de knol moet net boven de grond uit komen. De bladeren en uiteindelijk de bloemen komen dan vanzelf weer tevoorschijn.

Winterharde cyclaam

Er zijn ook winterharde soorten, die de tuin opsieren. Sommige bloeien voordat het blad aan de plant komt, bij andere verschijnen eerst de bladeren.

cyclaam

Geef een reactie

Reacties (4)

    RABE says:

    Ik heb een cyclaam over van vorig jaar. Na de vakantie was er niet veel meer van over maar met de nodige zorg geeft dit plantje toch weer een bloem. Geduld loont.

    joopkemna says:

    ik heb vorig jaar een in bloei staande ciclaam gekocht voor 3 euro. De plant was uitgebloeid en heb er weinig meer aan gedaan en hij zag er ook niet meer erg gezond uit. Ik had hem in een stenen schaaltje staan en ben hem van lieverlee heet water in dat schaaltje gaan geven met soms een beetje kamerplantenmest. Het overgebleven water, wat hij niet opdronk, gooide ik weg en nu staat hij er nog mooier bij dan in toen ik hem kocht met misschien wel 25 bloemen.Ik ben er heel trots op en zet hem, als de zon komt, in de schaduw.

      MAX Vandaag says:

      Beste Joop Kemna, bedankt voor uw bericht. Dat moet een pronkstuk zijn!

      rjh66 says:

      Joop,
      Heb jij hem na de bloei helemaal laten uidrogen zodat er geen blad meer aan zit?
      Helemaal,laten afsterven of eerrder weer begonnen met water geven?

      Dat wilde ik weten ..